tom-car24.com.pl

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym

Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
kakao - 30 g
orzech laskowy - 50 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
czekolada mleczna - 200 g
miód - 65 g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 300 ml
czekolada deserowa - 100 g
jajko - 2 szt.
mleko - 150 ml
masło - 15 g
powidła śliwkowe - 200 g
posypka kolorowa - 15 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w miseczce i mieszamy, aż się połączą.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do mokrych składników dodajemy połowę suchych i mieszamy masę za pomocą rózgi. Dolewamy mleko, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników ciasta. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto.
4.PIECZEMY MUFFINY:
Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do ¾ wysokości formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie uderzamy formą o blat, by wyrównać ciasto.
5.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy miód, przyprawę do piernika i pokruszone czekolady. Gdy czekolady zaczną się rozpuszczać, mieszamy, aż składniki się połączą.
6.NADZIEWAMY I DEKORUJEMY MUFFINY:
Upieczone, wystudzone muffiny szprycujemy powidłami za pomocą rękawa cukierniczego ze sztywną końcówką i przekładamy do papilotek.
Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w miseczce i mieszamy, aż się połączą.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Jajka ubijamy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do mokrych składników dodajemy połowę suchych i mieszamy masę za pomocą rózgi. Dolewamy mleko, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników ciasta. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto.

4

PIECZEMY MUFFINY

Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do ¾ wysokości formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie uderzamy formą o blat, by wyrównać ciasto.

5

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy miód, przyprawę do piernika i pokruszone czekolady. Gdy czekolady zaczną się rozpuszczać, mieszamy, aż składniki się połączą.

6

NADZIEWAMY I DEKORUJEMY MUFFINY

Upieczone, wystudzone muffiny szprycujemy powidłami za pomocą rękawa cukierniczego ze sztywną końcówką i przekładamy do papilotek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7022,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

47,9 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl