Rillettes z kaczki • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KACZKĘ
Uda kaczki marynujemy w soli i dusimy z dodatkiem smalcu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 2-3 godziny na wolnym ogniu.
SIEKAMY SKŁADNIKI RILLETTES
Cebulę kroimy w piórka. Pół papryczki chili siekamy razem z pestkami. Pół jabłka kroimy w cienkie paseczki. Kilka listków świeżej mięty kroimy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaczki. Mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Dokładnie mieszamy.
DEKORUJEMY BAGIETKI Z RILLETTES
Dodatkowo przygotowujemy dekorację z cienko pokrojonych plasterków jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek, drobno posiekanej mięty i soku z limonki. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy rillettes, dekorujemy salsą z jabłka i listkiem świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1801,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,3 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
31,6 g
Błonnik
32,3 g
Białko
32,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!

Ryba pod kruszonką na parze
Ryba gotowana na parze, doprawiona ziołową kruszonką, podana z ryżem i groszkiem cukrowym – pyszny, lekki obiad, który przygotujesz z Monsiuer Cuisine!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.