tom-car24.com.pl

Risotto z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Risotto z kurczakiem

właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pojedynczy filet z kurczaka - 2 szt.
bulion drobiowy - 800 ml
ryż arborio - 230 g
wino białe, wytrawne - 120 ml
parmezan - 120 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 40 g
oliwa z oliwek - 30 ml
natka pietruszki - 1 szt.
sól - 3 g
oregano suszone - 0,5 g
bazylia suszona - 0,5 g
pieprz czarny - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój drobno i przełóż do miseczki.
2.PODSMAŻAMY KURCZAKA:
Kurczaka oczyść i pokrój w drobne paski. Wyciągnij mniejszą patelnię i podsmaż na niej kurczaka na maśle (użyj ok. 20 g), a następnie przypraw go solą (1,5 g), pieprzem (0,5 g) oraz ziołami (1 g). Smaż ok. 5-6 minut, aż stanie się złocisty. Gotowego kurczaka odstaw na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W rondelku podgrzej bulion na małym ogniu. Powinien gotować się przez cały czas przyrządzania risotto. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ryż. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj cebulę oraz czosnek. Poczekaj, aż warzywa staną się lekko rumiane, a potem dolej do nich wino. Całość gotuj, aż płyn wyparuje.
4.GOTUJEMY RYŻ W BULIONIE:
Do gotowej bazy dodawaj po jednej chochli bulionu, cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien ugotować się w trakcie do kleistej postaci, lekko twardej w środku.
5.DODAJEMY KLUCZOWE SKŁADNIKI:
Gdy ryż jest już al dente, dodaj kurczaka. Parmezan zetrzyj, dodaj do ryżu i kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dopraw risotto solą i pieprzem.
6.WYKAŃCZAMY RISOTTO:
Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz posiekaną pietruszkę i cały czas mieszaj. Jeśli potrafisz, zamiast mieszania możesz wykorzystać technikę podrzucania składników. Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób świeżo zmielonym pieprzem.
Risotto z kurczakiem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój drobno i przełóż do miseczki.

2

PODSMAŻAMY KURCZAKA

Kurczaka oczyść i pokrój w drobne paski. Wyciągnij mniejszą patelnię i podsmaż na niej kurczaka na maśle (użyj ok. 20 g), a następnie przypraw go solą (1,5 g), pieprzem (0,5 g) oraz ziołami (1 g). Smaż ok. 5-6 minut, aż stanie się złocisty. Gotowego kurczaka odstaw na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku podgrzej bulion na małym ogniu. Powinien gotować się przez cały czas przyrządzania risotto. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ryż. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj cebulę oraz czosnek. Poczekaj, aż warzywa staną się lekko rumiane, a potem dolej do nich wino. Całość gotuj, aż płyn wyparuje.

4

GOTUJEMY RYŻ W BULIONIE

Do gotowej bazy dodawaj po jednej chochli bulionu, cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien ugotować się w trakcie do kleistej postaci, lekko twardej w środku.

5

DODAJEMY KLUCZOWE SKŁADNIKI

Gdy ryż jest już al dente, dodaj kurczaka. Parmezan zetrzyj, dodaj do ryżu i kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dopraw risotto solą i pieprzem.

6

WYKAŃCZAMY RISOTTO

Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz posiekaną pietruszkę i cały czas mieszaj. Jeśli potrafisz, zamiast mieszania możesz wykorzystać technikę podrzucania składników. Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób świeżo zmielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2043,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

24,9 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

31,8 g

Podobne przepisy

Risotto z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl