tom-car24.com.pl

Tantanmen ramen • przepis • składniki • przygotowanie

Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Tantanmen ramen

Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 1,5 l
napój sojowy - 600 ml
olej sezamowy - 4 łyżki
imbir świeży - 0,25 szt.
pasta sezamowa tahini - 1 łyżka
woda - 1 l
mięso mielone wieprzowe - 400 g
olej - 2 łyżki
czosnek główka - 3 ząbki
chili mielone - 0,3 łyżeczki
pieczarka - 6 szt.
sos ostrygowy - 3 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
ocet ryżowy - 5 łyżek
makaron ramen - 200 g
jajko - 4 szt.
pak choi - 1 szt.
szczypiorek - 0,5 pęczka
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY BULION:
Do garnka wlewamy bulion i doprawiamy go sosem sojowym, pastą tahini oraz chili. Dodajemy także olej sezamowy.
2.DODAJEMY IMBIR:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy go do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez co najmniej 15 minut.
3.DODAJEMY MLEKO SOJOWE:
Do garnka wlewamy mleko sojowe i mieszamy, aż wszystko lekko zgęstnieje. Pozostawiamy garnek na kuchence, aby bulion dalej delikatnie się gotował.
4.MARYNUJEMY JAJKA:
Do miseczki wlewamy sos sojowy oraz pozostały ocet ryżowy, dolewamy 50 ml letniej wody i mieszamy. Umieszczamy w niej jajka i marynujemy przez 20 minut.
5.PODSMAŻAMY MIĘSO:
Obieramy czosnek z łupiny i ścieramy go na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią czosnek. Po chwili dodajemy mięso i mieszamy.
6.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy je do mięsa.
7.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Doprawiamy mięso sproszkowanym chili oraz sosem ostrygowym. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Po chwili dodajemy ocet ryżowy (2 łyżki) i mieszamy. Smażymy przez następne 2 minuty. Ściągamy patelnię z gazu.
8.GOTUJEMY MAKARON:
W mniejszym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i odstawiamy na bok.
9.WRZUCAMY BOK CHOY DO ZUPY:
Pak choy myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze listki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 1-2 minuty, aby lekko zmiękł.
10.SERWUJEMY ZUPĘ:
Do misek wkładamy porcję makaronu i mięso, a następnie wlewamy zupę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim zupę. Dodajemy także sezam. Na sam koniec przekrajamy zamarynowane jajka na pół i wkładamy do zupy. Pyszny, domowy ramen tantanmen jest gotowy!
Tantanmen ramen

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY BULION

Do garnka wlewamy bulion i doprawiamy go sosem sojowym, pastą tahini oraz chili. Dodajemy także olej sezamowy.

2

DODAJEMY IMBIR

Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy go do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez co najmniej 15 minut.

3

DODAJEMY MLEKO SOJOWE

Do garnka wlewamy mleko sojowe i mieszamy, aż wszystko lekko zgęstnieje. Pozostawiamy garnek na kuchence, aby bulion dalej delikatnie się gotował.

4

MARYNUJEMY JAJKA

Do miseczki wlewamy sos sojowy oraz pozostały ocet ryżowy, dolewamy 50 ml letniej wody i mieszamy. Umieszczamy w niej jajka i marynujemy przez 20 minut.

5

PODSMAŻAMY MIĘSO

Obieramy czosnek z łupiny i ścieramy go na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią czosnek. Po chwili dodajemy mięso i mieszamy.

6

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy je do mięsa.

7

DOPRAWIAMY MIĘSO

Doprawiamy mięso sproszkowanym chili oraz sosem ostrygowym. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Po chwili dodajemy ocet ryżowy (2 łyżki) i mieszamy. Smażymy przez następne 2 minuty. Ściągamy patelnię z gazu.

8

GOTUJEMY MAKARON

W mniejszym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i odstawiamy na bok.

9

WRZUCAMY BOK CHOY DO ZUPY

Pak choy myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze listki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 1-2 minuty, aby lekko zmiękł.

10

SERWUJEMY ZUPĘ

Do misek wkładamy porcję makaronu i mięso, a następnie wlewamy zupę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim zupę. Dodajemy także sezam. Na sam koniec przekrajamy zamarynowane jajka na pół i wkładamy do zupy. Pyszny, domowy ramen tantanmen jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3140,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

628,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

42,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

42,9 g

Podobne przepisy

Tantanmen ramen - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl