tom-car24.com.pl

Rogaliki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Rogaliki z ciasta francuskiego

Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
mleko - 150 ml
cukier - 25 g
sól - 5 g
drożdże świeże - 5 g
ciasto francuskie - 2 szt.
masło - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do miski wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę.
3.ROZWAŁKOWUJEMY MASŁO:
Ułóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nim kostkę masła i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Masło rozwałkuj na kształt prostokąta.
4.ROZWAŁKOWYWANIE CIASTA:
Kulę z jednolitego ciasta rozwałkuj, a potem połóż na niej środku masło, a następnie zasłoń masło, chwytając za brzegi ciasta i zawijając do środka. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto i zawiń je na trzy części. Potem ponownie rozwałkuj i zawiń.  Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.
5.PONOWNE ROZWAŁKOWANIE CIASTA:
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je i wytnij z nich równe trójkąty. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, wyciągnij je w lodówki i wytnij z niego równe trójkąty.
6.NADZIEWAMY CIASTO:
Każdy trójkąt posmaruj masłem, a potem dodaj do niego łyżeczkę marmolady morelowej. Procedurę tę powtórz ze wszystkimi trójkącikami.
7.ZAWIJAMY ROGALIKI:
Po wypełnieniu trójkątów nadzieniem przejdź do ich zwijania. Chwyć za ciasto, zaczynając od tej szerszej strony, i zwiń ciasto do środka, tak aby utworzyć kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki zostaw na 15 minut, żeby lekko podrosły.
8.WYPIEKAMY ROGALIKI:
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Rogaliki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

165 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do miski wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę.

3

ROZWAŁKOWUJEMY MASŁO

Ułóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nim kostkę masła i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Masło rozwałkuj na kształt prostokąta.

4

ROZWAŁKOWYWANIE CIASTA

Kulę z jednolitego ciasta rozwałkuj, a potem połóż na niej środku masło, a następnie zasłoń masło, chwytając za brzegi ciasta i zawijając do środka. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto i zawiń je na trzy części. Potem ponownie rozwałkuj i zawiń.  Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.

5

PONOWNE ROZWAŁKOWANIE CIASTA

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je i wytnij z nich równe trójkąty. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, wyciągnij je w lodówki i wytnij z niego równe trójkąty.

6

NADZIEWAMY CIASTO

Każdy trójkąt posmaruj masłem, a potem dodaj do niego łyżeczkę marmolady morelowej. Procedurę tę powtórz ze wszystkimi trójkącikami.

7

ZAWIJAMY ROGALIKI

Po wypełnieniu trójkątów nadzieniem przejdź do ich zwijania. Chwyć za ciasto, zaczynając od tej szerszej strony, i zwiń ciasto do środka, tak aby utworzyć kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki zostaw na 15 minut, żeby lekko podrosły.

8

WYPIEKAMY ROGALIKI

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4817,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1204,3 kcal

🥑

Tłuszcz

80,5 g

🌾

Węglowodany

100,3 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy

Rogaliki z ciasta francuskiego - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl