tom-car24.com.pl

Roladka kokosowa bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!

Roladka kokosowa bez pieczenia

Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kakao - 3 łyżki
mleko - 115 ml
herbatniki - 300 g
cukier puder - 90 g
masło - 100 g
wiórki kokosowe - 100 g
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MASA CZEKOLADOWA:
Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, masło i kakao. Podgrzewamy. W rozdrabniaczu miksujemy ciasteczka partiami. Pokruszone przekładamy do dużej miski. Ciasteczka zalewamy masą kakaową. Mieszamy i wyrabiamy plastyczną masę.
2.MASA KOKOSOWA:
Masło ucieramy z cukrem przez 5 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodajemy wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu migdałowego. Masę ponownie miksujemy.
3.PRZYGOTOWUJEMY ROLADĘ:
Na kawałek papieru do pieczenia wykładamy masę kakaową. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Tak samo postępujemy z masą kokosową. Masę czekoladową przekładamy na kokosową. Dociskamy. Za pomocą papieru do pieczenia formujemy roladkę. Odcinamy końce. Wkładamy całość do lodówki (minimum na 2 godziny).
Roladka kokosowa bez pieczenia

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASA CZEKOLADOWA

Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, masło i kakao. Podgrzewamy. W rozdrabniaczu miksujemy ciasteczka partiami. Pokruszone przekładamy do dużej miski. Ciasteczka zalewamy masą kakaową. Mieszamy i wyrabiamy plastyczną masę.

2

MASA KOKOSOWA

Masło ucieramy z cukrem przez 5 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodajemy wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu migdałowego. Masę ponownie miksujemy.

3

PRZYGOTOWUJEMY ROLADĘ

Na kawałek papieru do pieczenia wykładamy masę kakaową. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Tak samo postępujemy z masą kokosową. Masę czekoladową przekładamy na kokosową. Dociskamy. Za pomocą papieru do pieczenia formujemy roladkę. Odcinamy końce. Wkładamy całość do lodówki (minimum na 2 godziny).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3427 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

685,4 kcal

🥑

Tłuszcz

45,5 g

🌾

Węglowodany

76,4 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Roladka kokosowa bez pieczenia - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl