tom-car24.com.pl

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym

Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 2 szt.
papier ryżowy - 12 szt.
rzodkiewka - 6 szt.
Szpinak Baby - 25 g
papryka zielona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
jogurt roślinny - 150 g
masło orzechowe - 3 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
orzechy ziemne niesolone - 30 g
szczypior cebuli - 72 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Ogórek, papryki i marchewkę kroimy w słupki, a rzodkiewkę w talarki.
2.ZWILŻAMY PAPIER RYŻOWY:
Arkusze papieru zwilżamy w misce z letnią wodą, a następnie kładziemy je kolejno na mokry ręcznik papierowy.
3.ZWIJAMY ROLLSY:
Na jednym z brzegów arkusza papieru ryżowego układamy porcję pokrojonych wcześniej warzyw i kilka liści szpinaku, a następnie delikatnie zwijamy rollsy, zamykając warzywa w środku.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity sos.
5.PODAJEMY ROLLSY:
Rollsy podajemy z sosem orzechowym, który oprószamy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem.
Rollsy z warzywami i sosem orzechowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Ogórek, papryki i marchewkę kroimy w słupki, a rzodkiewkę w talarki.

2

ZWILŻAMY PAPIER RYŻOWY

Arkusze papieru zwilżamy w misce z letnią wodą, a następnie kładziemy je kolejno na mokry ręcznik papierowy.

3

ZWIJAMY ROLLSY

Na jednym z brzegów arkusza papieru ryżowego układamy porcję pokrojonych wcześniej warzyw i kilka liści szpinaku, a następnie delikatnie zwijamy rollsy, zamykając warzywa w środku.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity sos.

5

PODAJEMY ROLLSY

Rollsy podajemy z sosem orzechowym, który oprószamy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1174,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

293,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

41,8 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl