tom-car24.com.pl

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie

Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 20 ml
cebula - 1 szt.
sandacz - 450 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
kapusta kiszona - 400 g
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 100 g
masło - 2 łyżki
ziemniak - 500 g
mleko - 300 ml
olej - 2 łyżki
por - 50 g
sok jabłkowy - 200 ml
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 80 g
szczypior cebuli - 24 g
śmietana 18% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, zalewamy w garnku zimną wodą, solimy i zagotowujemy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy w garnku na odrobinie oleju, aż się zeszkli. Dodajemy połowę boczku pokrojonego w kostkę i 1 szczyptę cukru. Gdy całość lekko się zacznie karmelizować, dodajemy kapustę kiszoną i liść laurowy i krótko podsmażamy. Dolewamy ocet balsamiczny, sok jabłkowy i dusimy kapustę pod przykryciem.
3.SMAŻYMY SANDACZA:
Sandacza myjemy i osuszamy, a jego skórę nacinamy za pomocą noża.
4.PODAJEMY DANIE:
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy z dodatkiem mleka i masła za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Filet z sandacza z boczkiem układamy na kiszonej kapuście w śmietanie i podajemy z tłuczonymi ziemniakami.
Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, zalewamy w garnku zimną wodą, solimy i zagotowujemy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy w garnku na odrobinie oleju, aż się zeszkli. Dodajemy połowę boczku pokrojonego w kostkę i 1 szczyptę cukru. Gdy całość lekko się zacznie karmelizować, dodajemy kapustę kiszoną i liść laurowy i krótko podsmażamy. Dolewamy ocet balsamiczny, sok jabłkowy i dusimy kapustę pod przykryciem.

3

SMAŻYMY SANDACZA

Sandacza myjemy i osuszamy, a jego skórę nacinamy za pomocą noża.

4

PODAJEMY DANIE

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy z dodatkiem mleka i masła za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Filet z sandacza z boczkiem układamy na kiszonej kapuście w śmietanie i podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1942 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

44,2 g

🥬

Błonnik

33,3 g

💪

Białko

33,3 g

Podobne przepisy

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl