tom-car24.com.pl

Rosół drobiowo-wołowy • przepis • składniki • przygotowanie

Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.

Rosół drobiowo-wołowy

Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

porcja rosołowa - 1 kg
mostek wołowy - 0,6 kg
por - 100 g
seler - 270 g
marchew - 150 g
korzeń pietruszki - 50 g
cebula - 250 g
woda - 5 l
piramidka smaku do rosołu - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY MIĘSO I CEBULĘ:
Mięso dokładnie myjemy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Następnie cebulę dokładamy do mięsa i całość pieczemy przez ok. 15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Pozostałe warzywa obieramy i układamy na dnie garnka. Następnie dodajemy do nich mięso, cebulę i 2 piramidki smaku. Całość zalewamy mocno schłodzoną wodą z kostkami lodu.
3.GOTUJEMY ROSÓŁ:
Wywar gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zwiększamy ogień do średniego i gotujemy przez kolejne 2,5 godziny. Ugotowany rosół studzimy, wyjmujemy z niego piramidki smaku i w razie potrzeby odcedzamy.
Rosół drobiowo-wołowy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY MIĘSO I CEBULĘ

Mięso dokładnie myjemy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Następnie cebulę dokładamy do mięsa i całość pieczemy przez ok. 15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Pozostałe warzywa obieramy i układamy na dnie garnka. Następnie dodajemy do nich mięso, cebulę i 2 piramidki smaku. Całość zalewamy mocno schłodzoną wodą z kostkami lodu.

3

GOTUJEMY ROSÓŁ

Wywar gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zwiększamy ogień do średniego i gotujemy przez kolejne 2,5 godziny. Ugotowany rosół studzimy, wyjmujemy z niego piramidki smaku i w razie potrzeby odcedzamy.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy

Rosół drobiowo-wołowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl