tom-car24.com.pl

Ryba w occie • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Ryba w occie

Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

dorsz filet - 500 g
mąka pszenna - 80 g
pieprz czarny - 4 szczypty
olej - 50 ml
woda - 500 ml
ocet spirytusowy - 90 ml
cebula - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 czubata łyżka
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
cukier - 1,5 łyżeczki
sól - 0,75 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do garnka wlewamy przegotowaną wodę oraz ocet, a potem dodajemy wszystkie przyprawy i ustawiamy garnek na kuchence. Zalewę gotujemy na dużym ogniu, aż zacznie wrzeć i potem delikatnie zmniejszamy ogień. Gotujemy ją jeszcze przez 10 minut.
2.DODAJEMY CEBULĘ I KONCENTRAT:
Do zalewy dodajemy łyżkę koncentratu i dokładnie mieszamy. Cebulę obierzmy i kroimy w pióra. Wrzucamy ją do gotującej się zalewy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotową zalewę ściągamy z kuchenki i odstawiamy ją na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ:
Rozmrożone filety z dorsza przepłukujemy pod zimną wodą, a potem osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy każdy filet na 2-3 kawałki.
4.DOPRAWIAMY RYBĘ:
Wysypujemy mąkę na talerz. Kawałki ryby doprawiamy, a potem obtaczamy w mące z obu stron.
5.SMAŻYMY RYBĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na niej rybę z obu stron. Gdy zrobi się złocista, ściągamy kawałki z patelni i przekładamy je na talerz. Po każdej partii ryby zeskrobujemy z patelni resztki mąki i dolewamy oleju. Studzimy rybę.
6.PRZEKŁADAMY RYBĘ DO SŁOIKA:
Kawałki ryby wkładamy do słoika, a następnie zalewamy marynatą i zakręcamy słoik. Gotową rybę wkładamy do lodówki. Ryba smakuje najlepiej po 2-3 dniach spędzonych w marynacie.
Ryba w occie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do garnka wlewamy przegotowaną wodę oraz ocet, a potem dodajemy wszystkie przyprawy i ustawiamy garnek na kuchence. Zalewę gotujemy na dużym ogniu, aż zacznie wrzeć i potem delikatnie zmniejszamy ogień. Gotujemy ją jeszcze przez 10 minut.

2

DODAJEMY CEBULĘ I KONCENTRAT

Do zalewy dodajemy łyżkę koncentratu i dokładnie mieszamy. Cebulę obierzmy i kroimy w pióra. Wrzucamy ją do gotującej się zalewy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotową zalewę ściągamy z kuchenki i odstawiamy ją na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Rozmrożone filety z dorsza przepłukujemy pod zimną wodą, a potem osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy każdy filet na 2-3 kawałki.

4

DOPRAWIAMY RYBĘ

Wysypujemy mąkę na talerz. Kawałki ryby doprawiamy, a potem obtaczamy w mące z obu stron.

5

SMAŻYMY RYBĘ

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na niej rybę z obu stron. Gdy zrobi się złocista, ściągamy kawałki z patelni i przekładamy je na talerz. Po każdej partii ryby zeskrobujemy z patelni resztki mąki i dolewamy oleju. Studzimy rybę.

6

PRZEKŁADAMY RYBĘ DO SŁOIKA

Kawałki ryby wkładamy do słoika, a następnie zalewamy marynatą i zakręcamy słoik. Gotową rybę wkładamy do lodówki. Ryba smakuje najlepiej po 2-3 dniach spędzonych w marynacie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1202,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

33,7 g

Podobne przepisy

Ryba w occie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl