Ryba z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Rybę umyj.Skórę oraz łuski zostaw na miejscu.
SOLANKUJEMY RYBĘ
Przygotuj solankę z 400 ml wody oraz 40 g soli (o stężeniu ok. 10%). Do roztworu wsadź rybę i pozostaw ją w solance na godzinę. Możesz też użyć wyższego stężenia (maksymalnie 30%), by nieco skrócić ten proces.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cytryny sparz, a następnie pokrój w plastry. Czosnek i cebulę obierz. Czosnek rozgnieć czubkiem trzonka i poszatkuj. Cebulę pokrój w plastry.
NADZIEWAMY RYBĘ
Wyciągnij rybę z solanki i opłucz ją. Zrób to dokładnie, aby ryba nie była przesolona. Następnie natrzyj rybę pieprzem, czosnkiem oraz 1 g świeżej soli. W środku ryby umieść cytrynę (1,5 szt.) oraz świeże zioła.
OWIJAMY RYBĘ FOLIĄ
Rozwiń folię na blacie i wysmaruj ją oliwą z oliwek, a następnie ułóż na jej środku rybę. Wokół ryby ułóż pozostałe plastry cytryny oraz cebulę, możesz również użyć dodatkowej porcji ziół, ale nie jest to konieczne.
ZAWIJAMY RYBĘ
Delikatnie zawiń rybę w folię, tak aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem płynów w trakcie pieczenia. Szczelnie zawiń folię, w szczególności na końcach.
PIECZEMY RYBĘ
Ułóż rybę na blaszce do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika. Piecz rybę przez 25-30 minut. Możesz sprawdzić stopień jej upieczenia po pierwszych 15 minutach — mięso powinno być soczyste i łatwo oddzielać się od ości.
WYJMUJEMY RYBĘ Z PIEKARNIKA
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij rybę z piekarnika, wyciągnij delikatnie z folii i przełóż na talerz, deskę lub inne naczynie. Ozdób wedle uznania. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
734,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
734,6 kcal
Tłuszcz
44,7 g
Węglowodany
44,3 g
Błonnik
11,8 g
Białko
52,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!

Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z warzywami, kurczakiem i bazyliowym sosem – sprawdzi się doskonale podczas pikniku i jako lunch do pracy.

Tort kanapkowy z pastą jajeczną
Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!