tom-car24.com.pl

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami

Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 25 g
miód - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
bagietka - 1 szt.
krewetki koktajlowe - 250 g
szparagi zielone - 500 g
plamiak filet - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości, a twarde końce odcinamy. Kroimy na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
2.ZWIJAMY SAKIEWKI:
Z 4 arkuszy papieru do pieczenia formujemy 4 sakiewki. Zagniatamy 1 arkusz papieru do pieczenia, a następnie ponownie rozwijamy. Rogi wyciągamy do góry i skręcamy, aby powstała otwarta sakiewka. Układamy obok siebie na blasze. Do sakiewek wkładamy szparagi. Cytrynę sparzamy gorącą wodą i kroimy na pół. Jedną połowę kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę wyciskamy i pozostawiamy. Szparagi posypujemy masłem, doprawiamy solą i pieprzem oraz obkładamy plasterkami cytryny.
3.PIECZEMY RYBĘ I KREWETKI:
Pozostawiony sok z cytryny łączymy z miodem, solą i pieprzem. Rozmrożoną rybę i krewetki myjemy i osuszamy. Rybę dzielimy na 4 porcje, rozkładamy na szparagach i skrapiamy odrobiną marynaty. Krewetki obtaczamy w pozostałej marynacie i rozkładamy na rybie. Sakiewki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 18-20 minut. Podajemy z bagietką.
Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości, a twarde końce odcinamy. Kroimy na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

2

ZWIJAMY SAKIEWKI

Z 4 arkuszy papieru do pieczenia formujemy 4 sakiewki. Zagniatamy 1 arkusz papieru do pieczenia, a następnie ponownie rozwijamy. Rogi wyciągamy do góry i skręcamy, aby powstała otwarta sakiewka. Układamy obok siebie na blasze. Do sakiewek wkładamy szparagi. Cytrynę sparzamy gorącą wodą i kroimy na pół. Jedną połowę kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę wyciskamy i pozostawiamy. Szparagi posypujemy masłem, doprawiamy solą i pieprzem oraz obkładamy plasterkami cytryny.

3

PIECZEMY RYBĘ I KREWETKI

Pozostawiony sok z cytryny łączymy z miodem, solą i pieprzem. Rozmrożoną rybę i krewetki myjemy i osuszamy. Rybę dzielimy na 4 porcje, rozkładamy na szparagach i skrapiamy odrobiną marynaty. Krewetki obtaczamy w pozostałej marynacie i rozkładamy na rybie. Sakiewki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 18-20 minut. Podajemy z bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1375,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,9 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

38,6 g

💪

Białko

38,6 g

Podobne przepisy