Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki umyć, obrać, zależnie od wielkości przekroić na pół albo na ćwiartki. Włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze i posypać 1 łyżeczką soli. Do pojemnika wlać 1 litr wody. Umieścić wkład z ziemniakami na pojemniku miksującym i zamknąć go pokrywą. Gotować ziemniaki, ustawiwszy programsteamer. W tym samym czasie ugotować szpinak na kuchence (według przepisu na opakowaniu).
SMAŻENIE SZALOTEK
Zdjąć wkład z ziemniakami i wstawić je w ciepłe miejsce, żeby nie stygły. Pojemnik opróżnić i osuszyć. Szalotki obrać, przepołowić i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Do szalotek dodać masło i roztapiać je (bez miarki)1 minutę/prędkość 2/60°C. Następnie smażyć szalotki (bez miarki), ustawiwszy programroast/4 minuty/110°C.
GOTOWANIE SZPINAKU
Do szalotek dodać szpinak oraz śmietanę, gotować wszystko (bez miarki)4 minuty/prędkość 1/100°C. Następnie rozdrabniać (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 6. Do szpinaku dodać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Ponownie mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Przełożyć szpinak do innego naczynia i ewentualnie ponownie go przyprawić. Trzymać szpinak w cieple. Dokładnie umyć pojemnik.
PRZYPRAWIANIE JAJECZNICY
Jajka na jajecznicę wbić do pojemnika miksującego, dodać do nich mleko i 6 łyżek wody mineralnej, ubijać (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 2. Przyprawić ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami pieprzu i 2 szczyptami gałki muszkatołowej. Mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4.
SMAŻENIE JAJECZNICY
Na powlekanej patelni roztopić masło, wlać jajka. Smażyć, ostrożnie mieszając, na niezbyt dużym ogniu, aż się jajka się zetną, ale będą jeszcze kremowe. Jajecznicę podać z ziemniakami i szpinakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1462,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
365,7 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
19,0 g
Białko
19,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!

Kanapka z suszonymi owocami
Pomysł na oryginalne śniadanie? Chrupiące świeże bułeczki z delikatnym kremowym twarożkiem, miodem i suszonymi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!