Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
2 blachy do pieczenia, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, pierścień do gotowania jaj i naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Plastry kindziuka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie przykryj kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia i przyciśnij drugą blachą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piecz przez mniej więcej 20 minut. Następnie pozostaw w piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij blachę i papier do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Czerwone papryki polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 25-35 minut. Następnie wydrąż gniazda nasienne, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowanie Bakłażan kroimy na podłużne kawałki, wycinamy miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pokrojony miąższ marynujemy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego oraz dodajemy 1 ząbek czosnku , pokrojony w plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C do momentu skarmelizowania i zarumienienia. Następnie wyjmujemy i odstawiamy w celu przestudzenia. Pozostały miąższ bakłażana ze skórką kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy bakłażana. Doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Smażymy do momentu jego zarumienienia. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, mieszamy i chwilę smażymy. Gdy bakłażan się skarmelizuje, dodajemy mniej więcej 4 łyżki octu balsamicznego. Mieszamy, zmniejszamy ogień i czekamy, aż ocet balsamiczny wyparuje, następnie przekładamy na talerz. Chleb wieloziarnisty obieramy ze skórki (będziemy używać tylko miąższu chleba). Miąższ rwiemy w dłoniach na mniejsze części. Pokruszony chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego i posypujemy 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (na mniej więcej 10 minut). Następnie wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy w celu przestudzenia. Piwo przelewamy do rozgrzanego garnka. Dodajemy biały ocet winny. Czekamy do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy (zagotowane piwo z octem musi przestać się pienić). Następnie do garnka przekładamy pierścień do gotowania jaj i wybijamy do niego jajo. Drugie jajo wybijamy z boku, poza pierścieniem i za pomocą łyżki rolujemy je. Czekamy ok. 2 minut, powoli gotując jaja. Jaja wyciągamy, gdy białko się zetnie i nabierze koloru kawy (żółtko w środku powinno być płynne). Jaja wyjmujemy na talerz, czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma jajami. Lekko przestudzone kawałki chleba przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kilka pomidorków rozgniatamy, by sok z pomidorów wsiąkł w chleb. Dodajemy pokrojone w plastry szalotki, 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, porwaną bazylię, pokrojoną paprykę , usmażoną skórkę bakłażana i upieczony miąższ bakłażana, olej rzepakowy i niewielką ilość octu winnego. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do większej miski, posypujemy rukolą , dodajemy upieczone plastry kindziuka. Sałatkę posypujemy serem twarogowym wędzonym, na koniec na sałatce układamy jaja poszetowe, dekorujemy rukolą i polewamy olejem rzepakowym.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2586,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
646,7 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
87 g
Błonnik
28,5 g
Białko
28,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki bananowo-czekoladowe
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.