tom-car24.com.pl

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego

Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
boczniaki - 150 g
ocet balsamiczny - 2 łyżki
rodzynki - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt kozi - 125 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 20 g
limonka - 0,25 szt.
sok z limonki - 5 ml
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżka
miód - 12 g
natka pietruszki - 10 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY BAKŁAŻAN:
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
2.GRILLUJEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING Z KOZIEGO JOGURTU:
Jogurt kozi łączymy w misce z drobno posiekanym czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i posiekaną papryczką chili. Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem.
4.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ:
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.
Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.

2

GRILLUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING Z KOZIEGO JOGURTU

Jogurt kozi łączymy w misce z drobno posiekanym czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i posiekaną papryczką chili. Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem.

4

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ

Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1298,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

649 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

84,2 g

🥬

Błonnik

14,6 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl