Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ
Filety rybne rozmrażamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Mleko i bulion zagotowujemy. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażamy z wszystkich stron na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
SMAŻYMY SALTIMBOCCĘ Z DORSZA
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii, spinamy mocno wykałaczkami. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obracamy i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z cukinią i saltimboccą z dorsza.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2291,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,8 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
32,2 g
Błonnik
59,4 g
Białko
59,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Mrożone truskawki w syropie waniliowym
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!