tom-car24.com.pl

Sałatka z brokułem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z brokułem i fetą to pyszna, lekka propozycja pełna świeżych smaków. Kremowa feta doskonale komponuje się z chrupiącymi kawałkami brokuła, tworząc idealne połączenie. Jak zrobić taką sałatkę z brokułem i fetą? Poznaj nasz przepis!

Sałatka z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą to pyszna, lekka propozycja pełna świeżych smaków. Kremowa feta doskonale komponuje się z chrupiącymi kawałkami brokuła, tworząc idealne połączenie. Jak zrobić taką sałatkę z brokułem i fetą? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

komosa ryżowa (quinoa) - 120 g
brokuł - 1 szt.
rzodkiewka - 0,5 pęczka
ser feta - 60 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
cytryna - 0,5 szt.
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOMOSĘ:
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją (ok. pół łyżeczki) i gotujemy komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją.
2.GOTUJEMY BROKUŁ:
Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlewamy wodę, a następnie przechodzimy do przygotowania brokułów. Myjemy je i suszymy, a potem dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do garnka i gotujemy przez 12 minut, do stopnia al dente. Potem przepłukujemy go chłodną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
3.KROIMY RZODKIEWKĘ:
Rzodkiewkę myjemy i odcinamy od niej liście. Kroimy ją w plastry i wrzucamy do miski.
4.DODAJEMY KOMOSĘ I BROKUŁY:
Do miski dodajemy komosę oraz ugotowane brokuły.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Natkę myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i dodajemy do sosu. Ponownie wszystko mieszamy.
6.DOPRAWIAMY SAŁATKĘ:
Dodajemy sos do miski z wszystkimi składnikami, a potem wszystko razem mieszamy.
7.WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ:
Prawie gotową sałatkę posypujemy pokruszoną w rękach fetą i ponownie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 15 minut, aby składniki mogły się przegryźć.
Sałatka z brokułem i fetą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOMOSĘ

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją (ok. pół łyżeczki) i gotujemy komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją.

2

GOTUJEMY BROKUŁ

Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlewamy wodę, a następnie przechodzimy do przygotowania brokułów. Myjemy je i suszymy, a potem dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy do garnka i gotujemy przez 12 minut, do stopnia al dente. Potem przepłukujemy go chłodną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.

3

KROIMY RZODKIEWKĘ

Rzodkiewkę myjemy i odcinamy od niej liście. Kroimy ją w plastry i wrzucamy do miski.

4

DODAJEMY KOMOSĘ I BROKUŁY

Do miski dodajemy komosę oraz ugotowane brokuły.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Natkę myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i dodajemy do sosu. Ponownie wszystko mieszamy.

6

DOPRAWIAMY SAŁATKĘ

Dodajemy sos do miski z wszystkimi składnikami, a potem wszystko razem mieszamy.

7

WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ

Prawie gotową sałatkę posypujemy pokruszoną w rękach fetą i ponownie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 15 minut, aby składniki mogły się przegryźć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

980,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

245,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy

Sałatka z brokułem i fetą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl