tom-car24.com.pl

Carbonara z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Carbonara z boczkiem

Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 200 g
żółtka jaj - 2 szt.
boczek wędzony - 250 g
grana padano - 40 g
pieprz czarny, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
ser pecorino - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZEK:
Od boczku odkrawamy część tłuszczu, a sam boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy go na suchej i rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. Całość delikatnie studzimy, z patelni zdejmujemy dwie łyżki podsmażonego boczku, który wykorzystamy do dekoracji.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 2 minut mniej, niż wskazują instrukcje na opakowaniu, aby był al dente. Zachowujemy ok.0,33 szklanki wody po gotowaniu.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Żółtka mieszamy z pieprzem. Następnie dodajemy do nich lekko przestudzony tłuszcz ze smażenia boczku. Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy je do jajek wymieszanych z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy dolewamy odrobinę wody i całość dokładnie mieszamy.
4.ŁĄCZYMY SOS Z MAKARONEM:
Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodajemy gorący makaron i sos, całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
5.PODAJEMY DANIE:
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy serem pecorino i odłożonym wcześniej podsmażonym boczkiem.
Carbonara z boczkiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZEK

Od boczku odkrawamy część tłuszczu, a sam boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy go na suchej i rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. Całość delikatnie studzimy, z patelni zdejmujemy dwie łyżki podsmażonego boczku, który wykorzystamy do dekoracji.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 2 minut mniej, niż wskazują instrukcje na opakowaniu, aby był al dente. Zachowujemy ok.0,33 szklanki wody po gotowaniu.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Żółtka mieszamy z pieprzem. Następnie dodajemy do nich lekko przestudzony tłuszcz ze smażenia boczku. Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy je do jajek wymieszanych z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy dolewamy odrobinę wody i całość dokładnie mieszamy.

4

ŁĄCZYMY SOS Z MAKARONEM

Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodajemy gorący makaron i sos, całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.

5

PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerze, oprószamy serem pecorino i odłożonym wcześniej podsmażonym boczkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2243,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1121,9 kcal

🥑

Tłuszcz

70,9 g

🌾

Węglowodany

74,8 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

43,7 g

Podobne przepisy