tom-car24.com.pl

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią

Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
kolba kukurydzy - 2 szt.
pestki dyni - 1,5 łyżeczki
nasiona słonecznika - 1,5 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzeszki piniowe - 1,5 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
rukola - 50 g
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 50 g
twaróg wędzony - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY KOLBY KUKURYDZY:
Surowe kolby kukurydzy smarujemy oliwą, kładziemy na grill elektryczny i grillujemy z każdej strony.
2.PRAŻYMY ZIARNA:
Ziarna słonecznika, dyni i orzeszki pinii prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Następnie przekładamy do miseczki.
3.GRILLUJEMY PLASTRY CUKINI:
Cukinię kroimy w grube plastry. Smarujemy z obu stron oliwą, a następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej, do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Rukolę i szpinak wykładamy na głęboki talerz, skrapiamy oliwą, dodajemy sok z cytryny i mieszamy tak, aby oliwa pokryła wszystkie liście (najlepiej wymieszać rękoma). Na wierzchu układamy zgrillowane plastry cukinii. Za pomocą ostrego noża z kolb kukurydzy ścinamy zgrillowane ziarna i rozsypujemy je po misce z sałatką. Całość posypujemy kruszonym serem oraz podprażonymi ziarnami i orzeszkami.
Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY KOLBY KUKURYDZY

Surowe kolby kukurydzy smarujemy oliwą, kładziemy na grill elektryczny i grillujemy z każdej strony.

2

PRAŻYMY ZIARNA

Ziarna słonecznika, dyni i orzeszki pinii prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Następnie przekładamy do miseczki.

3

GRILLUJEMY PLASTRY CUKINI

Cukinię kroimy w grube plastry. Smarujemy z obu stron oliwą, a następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej, do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Rukolę i szpinak wykładamy na głęboki talerz, skrapiamy oliwą, dodajemy sok z cytryny i mieszamy tak, aby oliwa pokryła wszystkie liście (najlepiej wymieszać rękoma). Na wierzchu układamy zgrillowane plastry cukinii. Za pomocą ostrego noża z kolb kukurydzy ścinamy zgrillowane ziarna i rozsypujemy je po misce z sałatką. Całość posypujemy kruszonym serem oraz podprażonymi ziarnami i orzeszkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

890,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,3 kcal

🥑

Tłuszcz

27,6 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl