Sałatka z grillowanych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OWOCE WSZYSTKIE OWOCE
myjemy, obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 7 MM.
NASTĘPNIE UKŁADAMY JE
na rozgrzanym grillu.
GRILLUJEMY KILKA MINUT
z obu stron.
PIWNE ZABAGLIONE JAJKA
z cukrem ucieramy za pomocą rózgi lub miksera (w metalowej misce, którą można umieścić w garnku i ubijać na parze).
MISKĘ KŁADZIEMY NA
garnek z gotującą się wodą i cały czas ubijamy, stopniowo dodając piwo.
UBIJAMY DO MOMENTU
uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
MISKĘ ZDEJMUJEMY Z
garnka i ubijamy jeszcze przez kilka minut.
SPOSÓB PODANIA NA
talerzu układamy grillowane owoce z sosem zabaglione. DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1288,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
214,7 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!