tom-car24.com.pl

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym

Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula - 0,5 szt.
chili mielone - 0,25 łyżeczki
ząbek czosnku - 1 szt.
granat - 1 szt.
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech włoski - 100 g
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PLASTRY BAKŁAŻANA:
Bakłażan kroimy wzdłuż na cienkie plastry i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i rozsmarowujemy ją pędzelkiem. Bakłażan wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.
2.PRAŻYMY ORZECHY:
Na patelni prażymy orzechy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Uprażone orzechy przekładamy do rozdrabniacza.
3.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ:
Na tą samą patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy do niej czosnek i całość chwilę smażymy, po czym dodajemy do orzechów. Całość doprawiamy: sokiem z cytryny, szczyptą soli, słodką papryką, chili i miodem. Dokładamy świeżą kolendrę. Wszystkie składniki rozdrabniamy, tak aby wyczuwalne były małe grudki (masa nie ma być supergładka, lecz lekko grudkowata).
4.WYCIĄGAMY PESTKI Z GRANATU:
Z granatu wyciągamy pestki – odkrawamy górę i dół owocu, po czym przekrawamy go w miejscach, gdzie są pęknięcia. Następnie wkładamy do miski z wodą i wydłubujemy pestki. Odcedzamy.
5.FASZERUJEMY I ZWIJAMY BAKŁAŻAN:
Upieczony bakłażan wyjmujemy z piekarnika. Na brzeg każdego plastra kładziemy odrobinę farszu i zwijamy, tworząc roladkę. Gotowe roladki posypujemy granatem i ozdabiamy kolendrą.
Roladki z bakłażana z farszem orzechowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PLASTRY BAKŁAŻANA

Bakłażan kroimy wzdłuż na cienkie plastry i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i rozsmarowujemy ją pędzelkiem. Bakłażan wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.

2

PRAŻYMY ORZECHY

Na patelni prażymy orzechy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Uprażone orzechy przekładamy do rozdrabniacza.

3

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Na tą samą patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy do niej czosnek i całość chwilę smażymy, po czym dodajemy do orzechów. Całość doprawiamy: sokiem z cytryny, szczyptą soli, słodką papryką, chili i miodem. Dokładamy świeżą kolendrę. Wszystkie składniki rozdrabniamy, tak aby wyczuwalne były małe grudki (masa nie ma być supergładka, lecz lekko grudkowata).

4

WYCIĄGAMY PESTKI Z GRANATU

Z granatu wyciągamy pestki – odkrawamy górę i dół owocu, po czym przekrawamy go w miejscach, gdzie są pęknięcia. Następnie wkładamy do miski z wodą i wydłubujemy pestki. Odcedzamy.

5

FASZERUJEMY I ZWIJAMY BAKŁAŻAN

Upieczony bakłażan wyjmujemy z piekarnika. Na brzeg każdego plastra kładziemy odrobinę farszu i zwijamy, tworząc roladkę. Gotowe roladki posypujemy granatem i ozdabiamy kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1120 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

560 kcal

🥑

Tłuszcz

37,2 g

🌾

Węglowodany

51,8 g

🥬

Błonnik

16,4 g

💪

Białko

16,4 g

Podobne przepisy

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl