tom-car24.com.pl

Sałatka z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Sałatka z owocami morza

Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 5 łyżek
papryka żółta - 1 szt.
rukola - 125 g
sól - 1 szczypta
pomidor malinowy - 260 g
owoce morza mix - 540 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PAPRYKĘ:
Paprykę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 240°C przez ok. 7-10 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmujemy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut. Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
2.KROIMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w cienkie krążki. Pomidory oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w plasterki.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Mieszamy 4 łyżki oliwy, ocet, miód i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Owoce morza płuczemy i osuszamy. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie wraz z czosnkiem przez ok. 3 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem, na sałatce układamy owoce morza, podajemy natychmiast.
Sałatka z owocami morza

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 240°C przez ok. 7-10 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmujemy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut. Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

2

KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w cienkie krążki. Pomidory oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w plasterki.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Mieszamy 4 łyżki oliwy, ocet, miód i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Owoce morza płuczemy i osuszamy. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie wraz z czosnkiem przez ok. 3 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem, na sałatce układamy owoce morza, podajemy natychmiast.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1000 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

18,8 g

🥬

Błonnik

22,2 g

💪

Białko

22,2 g

Podobne przepisy