tom-car24.com.pl

Kule lodowe z niespodzianką • przepis • składniki • przygotowanie

Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Kule lodowe z niespodzianką

Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

krem czekoladowo-orzechowy - 1 łyżka
masło - 10 g
lody czekoladowe - 1 l
praliny czekoladowe - 120 g
cukier puder - 1 łyżeczka
czekolada mleczna - 100 g
orzech laskowy - 30 g
śmietana 36% - 330 ml
mięta świeża - 2 g
truskawka - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i krótko podgrzewamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy rozpuszczoną czekoladę za pomocą łopatki silikonowej. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając polewę, aż składniki się połączą i stworzą gładki, jednolity krem.
2.FORMUJEMY I MROZIMY KULE:
Zakładamy rękawiczki ochronne. Porcję lodów czekoladowych nabieramy za pomocą gałkownicy. W lodowej masie umieszczamy pralinę i zaklejamy ją dodatkową, niewielką porcją lodów czekoladowych.
3.OBTACZAMY KULE W POLEWIE:
1 SPOSÓB: Mocno zmrożone kule lodowe nabijamy na długie, drewniane patyczki do szaszłyków tak, by przebić nimi oblane masą lodową praliny. Kule na patykach zanurzamy kolejno w wystudzonej polewie czekoladowej.
4.MROZIMY KULE W POLEWIE:
Kule w polewie ponownie wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
5.PRZYGOTOWUJEMY BITĄ ŚMIETANĘ:
Do syfonu przelewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy cukier puder. Syfon zamykamy i wkładamy dwa naboje. Syfon umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
6.DEKORUJEMY I PODAJEMY KULE LODOWE:
Zmrożone kule w polewie przekładamy do osobnych miseczek. Śmietankę schłodzoną w syfonie szprycujemy do miseczki obok lodowej kuli.
Kule lodowe z niespodzianką

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i krótko podgrzewamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy rozpuszczoną czekoladę za pomocą łopatki silikonowej. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając polewę, aż składniki się połączą i stworzą gładki, jednolity krem.

2

FORMUJEMY I MROZIMY KULE

Zakładamy rękawiczki ochronne. Porcję lodów czekoladowych nabieramy za pomocą gałkownicy. W lodowej masie umieszczamy pralinę i zaklejamy ją dodatkową, niewielką porcją lodów czekoladowych.

3

OBTACZAMY KULE W POLEWIE

1 SPOSÓB: Mocno zmrożone kule lodowe nabijamy na długie, drewniane patyczki do szaszłyków tak, by przebić nimi oblane masą lodową praliny. Kule na patykach zanurzamy kolejno w wystudzonej polewie czekoladowej.

4

MROZIMY KULE W POLEWIE

Kule w polewie ponownie wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

5

PRZYGOTOWUJEMY BITĄ ŚMIETANĘ

Do syfonu przelewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy cukier puder. Syfon zamykamy i wkładamy dwa naboje. Syfon umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.

6

DEKORUJEMY I PODAJEMY KULE LODOWE

Zmrożone kule w polewie przekładamy do osobnych miseczek. Śmietankę schłodzoną w syfonie szprycujemy do miseczki obok lodowej kuli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4788,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

798,1 kcal

🥑

Tłuszcz

51,1 g

🌾

Węglowodany

72,0 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy