tom-car24.com.pl

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana

Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
bakłażan - 2 szt.
cebula dymka - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
jajko - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 5 szt.
mąka pszenna - 50 g
płatki kukurydziane - 150 g
pomidorki koktajlowe - 200 g
mięso wieprzowe schab - 1 kg
ser feta - 400 g
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 20 g
oliwki zielone - 300 g
oliwa z oliwek - 70 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ,:
folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE 3 ZĄBKI:
czosnku siekamy drobno.
4.BAKŁAŻAN KROIMY WZDŁUŻ:
w plastry o szerokości ok. 1 CM.
5.POKROJONY BAKŁAŻAN SOLIMY,:
pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml).
6.PLASTRY BAKŁAŻANA SMAŻYMY:
na patelni grillowej.
7.POKROJONE W ĆWIARTKI:
i pozbawione gniazd nasiennych papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML) I: posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem.
8.PAPRYKĘ KROIMY W:
mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż).
9.UGRILLOWANEGO Z OBU:
stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry.
10.CEBULE DYMKI (BIAŁĄ:
część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki.
11.2 ZĄBKI CZOSNKU:
kroimy w cienkie plastry. PRZEKŁADAMY DO: cebuli.
12.SZCZYPIOR DYMEK KROIMY:
na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski. PAPRYKĘ GRILLUJEMY Z: obu stron.
13.ZGRILLOWANE WARZYWA KROIMY:
bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy).
14.PAPRYKĘ KROIMY W:
nieregularne kawałki na skos.
15.DODAJEMY DO MISKI:
razem z pokrojoną dymką, przekrojonymi na pół oliwkami i pomidorkami.
16.SER KRUSZYMY I:
dodajemy do sałatki.
17.DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM:
pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku).
18.
DELIKATNIE MIESZAMY.
19.KILKA LISTKÓW MIĘTY:
kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior.
20.
DELIKATNIE MIESZAMY.
21.PLASTRY SCHABU DELIKATNIE:
rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem.
22.
JAJO ROZTRZEPUJEMY.
23.ROZKRUSZAMY PŁATKI:
kukurydziane.
24.MIĘSO PANIERUJEMY W:
mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.
25.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek (ok.
26.20-30 ML) I:
smażymy schab na patelni.
27.USMAŻONE KOTLETY SCHABOWE:
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
28.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.
29.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso.
30.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ,

folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE 3 ZĄBKI

czosnku siekamy drobno.

4

BAKŁAŻAN KROIMY WZDŁUŻ

w plastry o szerokości ok. 1 CM.

5

POKROJONY BAKŁAŻAN SOLIMY,

pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml).

6

PLASTRY BAKŁAŻANA SMAŻYMY

na patelni grillowej.

7

POKROJONE W ĆWIARTKI

i pozbawione gniazd nasiennych papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML) I: posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem.

8

PAPRYKĘ KROIMY W

mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż).

9

UGRILLOWANEGO Z OBU

stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry.

10

CEBULE DYMKI (BIAŁĄ

część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki.

11

2 ZĄBKI CZOSNKU

kroimy w cienkie plastry. PRZEKŁADAMY DO: cebuli.

12

SZCZYPIOR DYMEK KROIMY

na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski. PAPRYKĘ GRILLUJEMY Z: obu stron.

13

ZGRILLOWANE WARZYWA KROIMY

bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy).

14

PAPRYKĘ KROIMY W

nieregularne kawałki na skos.

15

DODAJEMY DO MISKI

razem z pokrojoną dymką, przekrojonymi na pół oliwkami i pomidorkami.

16

SER KRUSZYMY I

dodajemy do sałatki.

17

DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM

pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku).

18

DELIKATNIE MIESZAMY.

19

KILKA LISTKÓW MIĘTY

kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior.

20

DELIKATNIE MIESZAMY.

21

PLASTRY SCHABU DELIKATNIE

rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem.

22

JAJO ROZTRZEPUJEMY.

23

ROZKRUSZAMY PŁATKI

kukurydziane.

24

MIĘSO PANIERUJEMY W

mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.

25

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek (ok.

26

20-30 ML) I

smażymy schab na patelni.

27

USMAŻONE KOTLETY SCHABOWE

przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

28

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.

29

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso.

30

DEKORUJEMY MIĘTĄ.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3225 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,5 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

18,1 g

💪

Białko

18,1 g

Podobne przepisy

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl