tom-car24.com.pl

Schab z szynką i salsą jabłkową • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Schab z szynką i salsą jabłkową

Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso wieprzowe schab - 360 g
szynka szwarcwaldzka - 80 g
jabłko czerwone - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
cebula dymka - 1 szt.
sok z cytryny - 25 ml
miód - 0,5 łyżeczki
bazylia świeża - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
rukola - 100 g
mozzarella - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 12 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
ocet balsamiczny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 WYKAŁACZKI:
Schab z szynką Plastry schabu oczyszczamy z błonek.
2.KAŻDY PLASTER DELIKATNIE:
doprawiamy solą i pieprzem.
3.NA KAŻDYM KAWAŁKU:
schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii.
4.SZYNKĘ Z LISTKIEM:
bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki.
5.TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY:
schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.
6.SALSA POKROJONE W:
drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę pokrojoną w drobną kostkę.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,:
doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.
8.DO SALSY DODAJEMY:
łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu.
9.SALSĘ ODSTAWIAMY NA:
10 minut na bok.
10.SAŁATKA Z RUKOLĄ:
Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
11.SKRAPIAMY OLIWĄ Z:
oliwek i octem balsamicznym.
12.JAK PODAWAĆ WYSMAŻONE:
plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.
Schab z szynką i salsą jabłkową

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 WYKAŁACZKI

Schab z szynką Plastry schabu oczyszczamy z błonek.

2

KAŻDY PLASTER DELIKATNIE

doprawiamy solą i pieprzem.

3

NA KAŻDYM KAWAŁKU

schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii.

4

SZYNKĘ Z LISTKIEM

bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki.

5

TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY

schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.

6

SALSA POKROJONE W

drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę pokrojoną w drobną kostkę.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,

doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.

8

DO SALSY DODAJEMY

łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu.

9

SALSĘ ODSTAWIAMY NA

10 minut na bok.

10

SAŁATKA Z RUKOLĄ

Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

11

SKRAPIAMY OLIWĄ Z

oliwek i octem balsamicznym.

12

JAK PODAWAĆ WYSMAŻONE

plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1811,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,3 g

🌾

Węglowodany

15,0 g

🥬

Błonnik

31,7 g

💪

Białko

31,7 g

Podobne przepisy

Schab z szynką i salsą jabłkową - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl