tom-car24.com.pl

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella

Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mozzarella - 1 szt.
cebula - 2 szt.
jajko - 2 szt.
bakłażan - 3 szt.
cukier - 1 łyżeczka
cynamon - 10 g
wino czerwone - 100 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 60 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
oliwa z oliwek - 50 ml
oregano suszone - 10 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
grana padano - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
i naczynie żaroodporne.
2.PRZYGOTOWANIE KROIMY BAKŁAŻANY:
w plastry ok 1 cm.
3.POKROJONE W PLASTRY:
bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. ODSTAWIAMY.
4.FARSZ MIĘSO MIELONE:
wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli.
5.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
6.DODAJEMY 2 ŻÓŁTKA,:
ponownie mieszamy.
7.SOS NA PATELNI:
rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ML), DODAJEMY: resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku.
8.CAŁOŚĆ SMAŻYMY, ZALEWAMY:
pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne.
9.GOTUJEMY OKOŁO 5-10:
minut.
10.DO SOSU NASTĘPNIE:
dodajemy masło.
11.DOKŁADNIE MIESZAMY, DOPRAWIAMY:
solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
12.FARSZ MIĘSNY ZWIJAMY:
w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
13.NA DNO NACZYNIA:
żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana.
14.ZALEWAMY KOLEJNĄ PORCJĄ:
sosu, posypujemy startym serem grana padano.
15.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temp.
16.170-180°C (TERMOOBIEG) NA:
mniej więcej 30 minut.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

i naczynie żaroodporne.

2

PRZYGOTOWANIE KROIMY BAKŁAŻANY

w plastry ok 1 cm.

3

POKROJONE W PLASTRY

bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. ODSTAWIAMY.

4

FARSZ MIĘSO MIELONE

wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

6

DODAJEMY 2 ŻÓŁTKA,

ponownie mieszamy.

7

SOS NA PATELNI

rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ML), DODAJEMY: resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku.

8

CAŁOŚĆ SMAŻYMY, ZALEWAMY

pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne.

9

GOTUJEMY OKOŁO 5-10

minut.

10

DO SOSU NASTĘPNIE

dodajemy masło.

11

DOKŁADNIE MIESZAMY, DOPRAWIAMY

solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.

12

FARSZ MIĘSNY ZWIJAMY

w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.

13

NA DNO NACZYNIA

żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana.

14

ZALEWAMY KOLEJNĄ PORCJĄ

sosu, posypujemy startym serem grana padano.

15

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temp.

16

170-180°C (TERMOOBIEG) NA

mniej więcej 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3616,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

904,2 kcal

🥑

Tłuszcz

60 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

48,9 g

💪

Białko

48,9 g

Podobne przepisy