Serbska zupa fasolowa • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Z boczku odcinamy skórę. Kroimy w kostkę i wytapiamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 4 minuty. Dodajemy włoszczyznę, papryki, cebulę i czosnek. Smażymy razem przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Fasolę osączamy. Dodajemy razem z rozdrobnionymi pomidorami do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Salami obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podgrzewamy w zupie. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Zupę doprawiamy do smaku i posypujemy listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6114,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
764,3 kcal
Tłuszcz
47,2 g
Węglowodany
51,3 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z kurczakiem
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką
Zupa z brukselki nie musi być nudna! Wypróbuj przepis Kingi, w którym brukselka tworzy pyszne połączenie z jabłkiem i aromatyczną, orzechową kruszonką. Poprosisz o dokładkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!