tom-car24.com.pl

Sernik baskijski z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

Sernik baskijski z airfryera

Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

serek śmietankowy - 400 g
cukier drobny - 100 g
budyń waniliowy - 15 g
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
śmietanka 30% - 200 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Owoce -
śmietana 18% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKA:
W dużej misce mieszamy serek śmietankowy, cukier, budyń i sól, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie, cały czas dokładnie mieszając, dodajemy po jednym jajku oraz żółtko. Wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY:
Masę serową przelewamy przez sitko do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej folią aluminiową, aby pozbyć się grudek. Kilkukrotnie uderzamy formą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
3.PIECZEMY SERNIK:
Formę umieszczamy w koszu airfryera i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wierzch sernika powinien być złotobrązowy, prawie czarny, a środek luźny.
4.STUDZIMY SERNIK:
Sernik odstawiamy do wystygnięcia (w naturalnym procesie sernik opadnie), następnie wstawiamy go do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
5.PODAJEMY SERNIK:
Sernik wyjmujemy z lodówki kilka minut przed podaniem, by osiągnął odpowiednią temperaturę. Wierzch deseru smarujemy śmietaną 18%, posypujemy sezonowymi owocami i podajemy.
Sernik baskijski z airfryera

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKA

W dużej misce mieszamy serek śmietankowy, cukier, budyń i sól, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie, cały czas dokładnie mieszając, dodajemy po jednym jajku oraz żółtko. Wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY

Masę serową przelewamy przez sitko do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej folią aluminiową, aby pozbyć się grudek. Kilkukrotnie uderzamy formą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

3

PIECZEMY SERNIK

Formę umieszczamy w koszu airfryera i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wierzch sernika powinien być złotobrązowy, prawie czarny, a środek luźny.

4

STUDZIMY SERNIK

Sernik odstawiamy do wystygnięcia (w naturalnym procesie sernik opadnie), następnie wstawiamy go do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.

5

PODAJEMY SERNIK

Sernik wyjmujemy z lodówki kilka minut przed podaniem, by osiągnął odpowiednią temperaturę. Wierzch deseru smarujemy śmietaną 18%, posypujemy sezonowymi owocami i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2861,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

476,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,9 g

🌾

Węglowodany

25 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Sernik baskijski z airfryera - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl