tom-car24.com.pl

Sernik cytrynowy na zimno • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Sernik cytrynowy na zimno

Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 17
Poziom trudności
trudny

Składniki

herbatniki - 150 g
masło - 100 g
migdały - 100 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
śmietana 30% - 400 ml
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
żelatyna - 30 g
jajko - 3 szt.
cukier - 250 g
woda - 60 ml
cytryna - 1 szt.
mięta świeża - 2 łyżki
tarta czekolada, mleczna - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.SPÓD DROBNO POKRUSZONE:
herbatniki łączymy w misce z posiekanymi migdałami, miękkim masłem i skórką otartą z cytryny. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
2.MASĘ WYKŁADAMY (MOCNO:
dociskając) na dno wysmarowanej masłem formy.
3.PIECZEMY 10-12 MINUT:
w temp.
4.180 °C (TERMOOBIEG):
lub 190-200 °C (bez termoobiegu). STUDZIMY.
5.MASA SEROWA ŻELATYNĘ:
łączymy w miseczce z wodą.
6.MIESZAMY I:
odstawiamy. 200 ML ŚMIETANKI,: cukier, cukier wanilinowy i żółtka ubijamy na parze, do momentu zgęstnienia sosu.
7.DODAJEMY ŻELATYNĘ I:
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
8.DODAJEMY TWARÓG, SOK:
i otartą skórkę z cytryn.
9.DOKŁADNIE MIESZAMY,:
studzimy.
10.UBIJAMY POZOSTAŁE 200:
ml śmietanki.
11.GDY MASA ZACZNIE:
gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną.
12.WYLEWAMY NA ORZECHOWY:
spód i chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
13.BEZA WŁOSKA OPALANA:
Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury około 118°C (próba pióra).
14.UBIJAMY BIAŁKA I:
stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem.
15.MIKSUJEMY DO UZYSKANIA:
sztywnej, lśniącej piany.
16.PRZEKŁADAMY MASĘ DO:
worka cukierniczego.
17.SERNIK WYJMUJEMY Z:
tortownicy.
18.ZDOBIMY CIASTO NA:
obwodzie, szprycując rozetki z białka. OPALAMY GOTOWE ROZETKI: palnikiem.
19.SERNIK DEKORUJEMY WIÓRKAMI:
z białej czekolady, plastrami cytryny oraz listkami mięty.
Sernik cytrynowy na zimno

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 17

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPÓD DROBNO POKRUSZONE

herbatniki łączymy w misce z posiekanymi migdałami, miękkim masłem i skórką otartą z cytryny. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.

2

MASĘ WYKŁADAMY (MOCNO

dociskając) na dno wysmarowanej masłem formy.

3

PIECZEMY 10-12 MINUT

w temp.

4

180 °C (TERMOOBIEG)

lub 190-200 °C (bez termoobiegu). STUDZIMY.

5

MASA SEROWA ŻELATYNĘ

łączymy w miseczce z wodą.

6

MIESZAMY I

odstawiamy. 200 ML ŚMIETANKI,: cukier, cukier wanilinowy i żółtka ubijamy na parze, do momentu zgęstnienia sosu.

7

DODAJEMY ŻELATYNĘ I

mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

8

DODAJEMY TWARÓG, SOK

i otartą skórkę z cytryn.

9

DOKŁADNIE MIESZAMY,

studzimy.

10

UBIJAMY POZOSTAŁE 200

ml śmietanki.

11

GDY MASA ZACZNIE

gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną.

12

WYLEWAMY NA ORZECHOWY

spód i chłodzimy w lodówce około 3 godzin.

13

BEZA WŁOSKA OPALANA

Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury około 118°C (próba pióra).

14

UBIJAMY BIAŁKA I

stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem.

15

MIKSUJEMY DO UZYSKANIA

sztywnej, lśniącej piany.

16

PRZEKŁADAMY MASĘ DO

worka cukierniczego.

17

SERNIK WYJMUJEMY Z

tortownicy.

18

ZDOBIMY CIASTO NA

obwodzie, szprycując rozetki z białka. OPALAMY GOTOWE ROZETKI: palnikiem.

19

SERNIK DEKORUJEMY WIÓRKAMI

z białej czekolady, plastrami cytryny oraz listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4901,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

288,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy