tom-car24.com.pl

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym

Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 2 szt.
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
czerstwe pieczywo pszenne - 160 g
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 5 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
majeranek - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
mleko - 70 ml
sól - 1 szczypta
bulion drobiowy - 1 l
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
przecier pomidorowy - 2 łyżki
pomidor czerwony - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.FARSZ PIECZYWO MOCZYMY:
w mleku, wyciskamy i mieszamy w dużej misce z mielonym mięsem.
2.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku , majeranek, mieloną paprykę i 1 jajko.
3.WSZYSTKO DOKŁADNIE:
mieszamy.
4.PAPRYKĘ MYJEMY, OBCINAMY:
końcówki i odkładamy je na bok, usuwamy gniazda nasienne.
5.KAŻDĄ PAPRYKĘ WYPEŁNIAMY:
przygotowanym farszem i przykrywamy częścią z odciętym ogonkiem.
6.SOS W GARNKU:
rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku.
7.DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY,:
ziarna pieprzu oraz zioła angielskiego.
8.MIESZAMY I DODAJEMY:
pokrojone w kosteczkę oczyszczone pomidory .
9.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
dodajemy przecier pomidorowy.
10.KRÓTKO DUSIMY I:
według potrzeby podlewamy rosołem.
11.DO SOSU WKŁADAMY:
przygotowane nadziewane papryki.
12.PIECZEMY W ODKRYTYM:
garnku we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C, mniej więcej 40-45 minut.
13.POTEM PAPRYKI WYJMUJEMY:
z garnka, sos przecieramy przez sitko.
14.JAK PODAWAĆ PAPRYKI:
układamy na talerzu i polewamy sosem.
15.MOŻEMY PODAWAĆ Z:
duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami.
Nadziewana papryka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FARSZ PIECZYWO MOCZYMY

w mleku, wyciskamy i mieszamy w dużej misce z mielonym mięsem.

2

SOLIMY, PIEPRZYMY I

dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku , majeranek, mieloną paprykę i 1 jajko.

3

WSZYSTKO DOKŁADNIE

mieszamy.

4

PAPRYKĘ MYJEMY, OBCINAMY

końcówki i odkładamy je na bok, usuwamy gniazda nasienne.

5

KAŻDĄ PAPRYKĘ WYPEŁNIAMY

przygotowanym farszem i przykrywamy częścią z odciętym ogonkiem.

6

SOS W GARNKU

rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku.

7

DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY,

ziarna pieprzu oraz zioła angielskiego.

8

MIESZAMY I DODAJEMY

pokrojone w kosteczkę oczyszczone pomidory .

9

SOLIMY, PIEPRZYMY I

dodajemy przecier pomidorowy.

10

KRÓTKO DUSIMY I

według potrzeby podlewamy rosołem.

11

DO SOSU WKŁADAMY

przygotowane nadziewane papryki.

12

PIECZEMY W ODKRYTYM

garnku we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C, mniej więcej 40-45 minut.

13

POTEM PAPRYKI WYJMUJEMY

z garnka, sos przecieramy przez sitko.

14

JAK PODAWAĆ PAPRYKI

układamy na talerzu i polewamy sosem.

15

MOŻEMY PODAWAĆ Z

duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2259,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

564,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

43,9 g

🥬

Błonnik

37,1 g

💪

Białko

37,1 g

Podobne przepisy