Sernik czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy kruszonkę, tak aby powstały małe kawałeczki ciasta. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę migdały i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KRUSZONKĘ
Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Na dnie formy rozkładamy równomiernie połowę kruszonki. Drugą część kruszonki wysypujemy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
DODAJEMY OTARTĄ SKÓRKĘ Z LIMONKI DO MASY SEROWEJ
Twaróg, jaja, masło i śmietanka muszą mieć temperaturę pokojową. Mikserem łączymy twaróg z mączką ziemniaczaną, kakao i cukrem. Dolewamy śmietankę. Masło rozpuszczamy w rondlu z czekoladą deserową. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem – dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz wyciśnięty sok.
PIECZEMY SERNIK
Masę wlewamy do formy na ostudzoną kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C, w którym umieszczamy dwie blaszki wypełnione wodą. Jedną blaszkę kładziemy na górny poziom. Do drugiej wkładamy formę z sernikiem tak, aby woda nie dostała się do ciasta. Pieczemy ok. 60-70 minut. Sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
CIASTO POSYPUJEMY KRUSZONKĄ
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wystudzony sernik oblewamy polewą, a następnie posypujemy kruszonką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9888,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
988,8 kcal
Tłuszcz
57,1 g
Węglowodany
94,8 g
Błonnik
1,4 g
Białko
23,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!