tom-car24.com.pl

Sernik limonkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Sernik limonkowy

Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Czas przygotowania
290 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

mleko 3,2% - 5 l
herbatniki - 200 g
masło - 130 g
jajko - 4 szt.
ser twaróg tłusty - 600 g
miód - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
limonka - 1 szt.
pistacje - 20 g
herbata zielona, liście - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj termometr kuchenny tortownicę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
2.PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG MLEKO PRZELEWAMY:
DO DUŻEGO GARNKA I ZOSTAWIAMY NA 3 DNI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
3.
PO TYM CZASIE UZYSKAMY ZSIADŁE MLEKO.
4.
GARNEK USTAWIAMY NA MAŁYM OGNIU I PODGRZEWAMY MLEKO AŻ DO UZYSKANIA TEMPERATURY 50°C.
5.
GDY POWSTANĄ W NIM GRUDKI, ZESTAWIAMY Z OGNIA I STUDZIMY.
6.
ZIMNA MASĘ PRZEKŁADAMY NA SITKO I POZOSTAWIAMY DO ODSĄCZENIA.
7.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU HERBATNIKI:
kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
8.
Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
9.Odstawiamy do lodówki na 30 minut. PIECZMY SERNIK ŻÓŁTKA ODDZIELAMY:
od białek.
10.
Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję.
11.
Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek.
12.
Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita.
13.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
14.
Następnie przekładamy masę na schłodzony spód.
15.
Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół.
16.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej.
17.
Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.
18.
Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą.
19.
Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.
Sernik limonkowy

Czas przygotowania

290 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj termometr kuchenny tortownicę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

2

PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG MLEKO PRZELEWAMY

DO DUŻEGO GARNKA I ZOSTAWIAMY NA 3 DNI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

3

PO TYM CZASIE UZYSKAMY ZSIADŁE MLEKO.

4

GARNEK USTAWIAMY NA MAŁYM OGNIU I PODGRZEWAMY MLEKO AŻ DO UZYSKANIA TEMPERATURY 50°C.

5

GDY POWSTANĄ W NIM GRUDKI, ZESTAWIAMY Z OGNIA I STUDZIMY.

6

ZIMNA MASĘ PRZEKŁADAMY NA SITKO I POZOSTAWIAMY DO ODSĄCZENIA.

7

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU HERBATNIKI

kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

8

Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

9

Odstawiamy do lodówki na 30 minut. PIECZMY SERNIK ŻÓŁTKA ODDZIELAMY

od białek.

10

Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję.

11

Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek.

12

Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita.

13

Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

14

Następnie przekładamy masę na schłodzony spód.

15

Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół.

16

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej.

17

Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.

18

Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą.

19

Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6247,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

624,8 kcal

🥑

Tłuszcz

39,5 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

27,6 g

Podobne przepisy

Sernik limonkowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl