Tort z sosem z czerwonych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dosypując stopniowo 40 g cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem ze szczyptą soli na krem. Przesiewamy do kremu mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, a następnie mieszamy z połową ubitych białek. Dodajemy pozostałe białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto rozsmarowujemy w formie do pieczenia tarty lub tortownicy z natłuszczonym dnem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Biszkopt wyjmujemy z pieca, studzimy i wyjmujemy z formy.
ROBIMY SOS Z CZERWONYCH OWOCÓW
Owoce myjemy i osuszamy. Porzeczki obieramy z szypułek. Wiśnie kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Truskawki, w zależności od wielkości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Brzoskwinię kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Jabłko, brzoskwinię, wiśnie i cukier gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy porzeczki, gotujemy przez ok. 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z niewielką ilością wody. Dodajemy taką ilość, aby sos podczas mieszania dobrze zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy maliny i truskawki i studzimy.
SKŁADAMY TORT
Odlewamy 3 łyżki mleka, resztę zagotowujemy. Odlane mleko rozrabiamy z cukrem i budyniem waniliowym, dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone. Krótko studzimy, następnie rozsmarowujemy na biszkopcie. Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut. Na kremie rozprowadzamy sos owocowy. Dekorujemy świeżymi owocami według uznania. Śmietanę ubijamy na sztywno i podajemy do tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2786,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
232,2 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
36,5 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!