tom-car24.com.pl

Sernik na zimno • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Sernik na zimno

Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka kokosowe - 250 g
masło - 70 g
jajko - 3 szt.
cukier - 90 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
serek homogenizowany waniliowy - 450 g
śmietana 30% - 300 ml
woda - 60 ml
żelatyna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWUJEMY:
kruchy spodu bez pieczenia.
2.CIASTKA DOKŁADNIE KRUSZYMY:
i łączymy z miękkim masłem.
3.TORTOWNICĘ O ŚREDNICY:
21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
4.ROZKŁADAMY MIESZANKĘ MASŁA:
i ciastek, mocno dociskamy do dna.
5.MASA SEROWA DO:
garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
6.NA GARNKU UMIESZCZAMY:
metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
7.GDY MASA UZYSKA:
odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany.
8.WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY:
i pozostawiamy do wystygnięcia.
9.ŻELUJĄCĄ MASĘ ŁĄCZYMY:
z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
10.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na ok. 1,5-2 GODZIN.
11.JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY:
ubitą śmietaną i truskawkami.
Sernik na zimno

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWUJEMY

kruchy spodu bez pieczenia.

2

CIASTKA DOKŁADNIE KRUSZYMY

i łączymy z miękkim masłem.

3

TORTOWNICĘ O ŚREDNICY

21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

4

ROZKŁADAMY MIESZANKĘ MASŁA

i ciastek, mocno dociskamy do dna.

5

MASA SEROWA DO

garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.

6

NA GARNKU UMIESZCZAMY

metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.

7

GDY MASA UZYSKA

odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany.

8

WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY

i pozostawiamy do wystygnięcia.

9

ŻELUJĄCĄ MASĘ ŁĄCZYMY

z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

10

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na ok. 1,5-2 GODZIN.

11

JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY

ubitą śmietaną i truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3852,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

642,0 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

53,7 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy