Sernik na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWUJEMY
kruchy spodu bez pieczenia.
CIASTKA DOKŁADNIE KRUSZYMY
i łączymy z miękkim masłem.
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY
21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
ROZKŁADAMY MIESZANKĘ MASŁA
i ciastek, mocno dociskamy do dna.
MASA SEROWA DO
garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
NA GARNKU UMIESZCZAMY
metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
GDY MASA UZYSKA
odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany.
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
i pozostawiamy do wystygnięcia.
ŻELUJĄCĄ MASĘ ŁĄCZYMY
z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na ok. 1,5-2 GODZIN.
JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY
ubitą śmietaną i truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3852,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
642,0 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
53,7 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Karp w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.