Tonic espresso • przepis • składniki • przygotowanie
Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WSYPUJEMY LÓD
Do wysokiej szklanki wsyp lód, tak aby wypełnił co najmniej ¾ jej powierzchni.
WLEWAMY TONIC
Wlej tonic do szklanki, a następnie delikatnie zamieszaj. Poczekaj chwilę, aż przestanie się nadmiernie pienić oraz gazować.
KROIMY CYTRYNĘ
Cytrynę starannie umyj, a najlepiej sparz we wrzątku. Przekrój ją wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plasterki.
WLEWAMY ESPRESSO DO SZKLANKI
Przelej espresso do dzbanuszka, a następnie wlej powoli do szklanki wprost na kostki lodu. Przelanie kawy do dzbanuszka z dziubkiem pozwoli Ci zachować większą kontrolę nad strumieniem i uniknąć spienienia napoju.
OZDABIAMY TONIC ESPRESSO
Do gotowego, warstwowego tonic espresso wrzuć 1-2 plastry cytryny, a następnie ozdób słomką i już - pyszny napój jest gotowy do picia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
93,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
93,5 kcal
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
3,6 g
Białko
1,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!