tom-car24.com.pl

Sernik pistacjowy z serka wiejskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.

Sernik pistacjowy z serka wiejskiego

Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

herbatniki bezglutenowe - 100 g
masło orzechowe - 50 g
miód - 30 g
serek wiejski - 1000 g
jogurt naturalny - 250 g
erytrytol - 150 g
krem pistacjowy - 175 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
jajko - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Serek wiejski wraz z jogurtem naturalnym odcedzamy na sitku przez około 30 minut.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SPÓD SERNIKA:
Herbatniki umieszczamy w misie termorobota MC Smart, po czym wszystko miksujemy, używając programu:wg ustawień własnych, czas 1 minuta / obroty 7.Następnie, dodajemy masło orzechowe i miód i mieszamy całośćwg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 4.
3.PIECZEMY SPÓD CIASTA:
Przygotowaną masę na spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20-22 cm, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu – studzimy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SERNIK:
Do misy urządzenia dodajemy odcedzony serek wiejski i jogurt naturalny i miksujemywg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 7. Do tego dodajemy erytrytol, pastę pistacjową, ekstrakt wanilii i sól. Ponownie wszystko mieszamy, nastawiając termorobota MC Smart na program:wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy jeszcze jajka i dalej miksujemywg ustawień własnych czas 1 minuta 30 sekund / obroty 4.
5.PIECZEMY SERNIK:
Przygotowaną masę przelewamy do formy. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-30 minut (funkcja góra-dół). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy sernik smarujemy pastą pistacjową i podajemy.
Sernik pistacjowy z serka wiejskiego

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Serek wiejski wraz z jogurtem naturalnym odcedzamy na sitku przez około 30 minut.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SPÓD SERNIKA

Herbatniki umieszczamy w misie termorobota MC Smart, po czym wszystko miksujemy, używając programu:wg ustawień własnych, czas 1 minuta / obroty 7.Następnie, dodajemy masło orzechowe i miód i mieszamy całośćwg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 4.

3

PIECZEMY SPÓD CIASTA

Przygotowaną masę na spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20-22 cm, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu – studzimy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SERNIK

Do misy urządzenia dodajemy odcedzony serek wiejski i jogurt naturalny i miksujemywg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 7. Do tego dodajemy erytrytol, pastę pistacjową, ekstrakt wanilii i sól. Ponownie wszystko mieszamy, nastawiając termorobota MC Smart na program:wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy jeszcze jajka i dalej miksujemywg ustawień własnych czas 1 minuta 30 sekund / obroty 4.

5

PIECZEMY SERNIK

Przygotowaną masę przelewamy do formy. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-30 minut (funkcja góra-dół). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy sernik smarujemy pastą pistacjową i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3489,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy