tom-car24.com.pl

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami

Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śledzie matiasy - 8 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
boczek surowy - 80 g
cytryna - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
śliwka suszona - 4 szt.
cebula dymka - 6 szt.
ocet winny, biały - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
rodzynki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
blaszkę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie .LEDZIE W BOCZKU Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją).
2.KAŻDY PŁAT DOPRAWIAMY:
pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku.
3.WYKŁADAMY NA BLASZKĘ:
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut.
4.NASTĘPNIE OBSMAŻAMY NA:
oleju na złoty kolor.
5.PRAŻONA CEBULKA POKROJONE:
w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody.
6.GDY DYMKA STANIE:
się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki.
7.DOPRAWIAMY OCTEM I:
startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.
8.PROPOZYCJA PODANIA PODAJEMY:
z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.
Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

blaszkę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie .LEDZIE W BOCZKU Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją).

2

KAŻDY PŁAT DOPRAWIAMY

pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku.

3

WYKŁADAMY NA BLASZKĘ

wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut.

4

NASTĘPNIE OBSMAŻAMY NA

oleju na złoty kolor.

5

PRAŻONA CEBULKA POKROJONE

w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody.

6

GDY DYMKA STANIE

się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki.

7

DOPRAWIAMY OCTEM I

startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.

8

PROPOZYCJA PODANIA PODAJEMY

z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3003,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

750,8 kcal

🥑

Tłuszcz

55,8 g

🌾

Węglowodany

23,9 g

🥬

Błonnik

42,4 g

💪

Białko

42,4 g

Podobne przepisy