tom-car24.com.pl

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem

Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 10 szt.
mleko - 150 ml
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 50 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 2 łyżki
Szpinak Baby - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SZPINAK:
Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MINIFRITTATY:
Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Mieszamy.
3.PIECZEMY MINIFRITTATY:
Foremki wykładamy papilotkami, wypełniamy masą. Posypujemy resztą koziego sera. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SZPINAK

Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MINIFRITTATY

Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Mieszamy.

3

PIECZEMY MINIFRITTATY

Foremki wykładamy papilotkami, wypełniamy masą. Posypujemy resztą koziego sera. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1216 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

152 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

2,6 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy