tom-car24.com.pl

Śledzie w sosie musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
255 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

płaty śledziowe w oleju - 200 g
śmietana 18% - 250 g
majonez - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżka
musztarda sarepska - 4 łyżki
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kurkuma - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.OCZYSZCZAMY FILETY ŚLEDZIOWE:
Wyciągamy filety śledziowe z oleju i moczymy je w wodzie przez 1 godzinę. Potem wyciągamy je z wody i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
2.KROIMY ŚLEDZIE:
Każdy filet kroimy na duże kawałki i wkładamy do miseczki.
3.MIESZAMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI NA SOS:
Do drugiej miski dodajemy majonez, śmietanę oraz musztardy.
4.KROIMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i sparzamy ją we wrzątku. Potem kroimy ją w kostkę i dodajemy do miski z sosem.
5.DODAJEMY RYBĘ I PRZYPRAWY:
Rybę dodajemy do miski z sosem i doprawiamy całość, a potem mieszamy.
6.PRZEKŁADAMY RYBĘ DO SŁOIKA:
Przekładamy rybę wraz z sosem do słoika i zakręcamy. Wkładamy ją do lodówki na 3 godziny.
7.SERWUJEMY ŚLEDZIE:
Gotowe śledzie przekładamy do ozdobnego naczynia i podajemy gościom.
Śledzie w sosie musztardowym

Czas przygotowania

255 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCZYSZCZAMY FILETY ŚLEDZIOWE

Wyciągamy filety śledziowe z oleju i moczymy je w wodzie przez 1 godzinę. Potem wyciągamy je z wody i osuszamy je ręcznikiem papierowym.

2

KROIMY ŚLEDZIE

Każdy filet kroimy na duże kawałki i wkładamy do miseczki.

3

MIESZAMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI NA SOS

Do drugiej miski dodajemy majonez, śmietanę oraz musztardy.

4

KROIMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i sparzamy ją we wrzątku. Potem kroimy ją w kostkę i dodajemy do miski z sosem.

5

DODAJEMY RYBĘ I PRZYPRAWY

Rybę dodajemy do miski z sosem i doprawiamy całość, a potem mieszamy.

6

PRZEKŁADAMY RYBĘ DO SŁOIKA

Przekładamy rybę wraz z sosem do słoika i zakręcamy. Wkładamy ją do lodówki na 3 godziny.

7

SERWUJEMY ŚLEDZIE

Gotowe śledzie przekładamy do ozdobnego naczynia i podajemy gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1749,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,2 kcal

🥑

Tłuszcz

55,1 g

🌾

Węglowodany

10,8 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy