tom-car24.com.pl

Frittata z cukinią i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.

Frittata z cukinią i szpinakiem

Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 8 szt.
mleko - 50 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki
Szpinak Baby - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 70 szt.
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
bazylia świeża - 12 g
twaróg wędzony - 120 g
oliwki zielone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cukinię pokrojoną w półplasterki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko zmięknie i się zarumieni (powinna jednak pozostać chrupiąca). Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Jajka wbijamy do miski i dokładnie rozmącamy za pomocą widelca, lekko napowietrzając masę. Dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy.
3.DODAJEMY SZPINAK:
Do przesmażonych warzyw, pod sam koniec smażenia, dodajemy szpinak, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż jego liście zmniejszą swoją objętość.
4.SMAŻYMY I PIECZEMY FRITTATĘ:
Odstawioną masę jajeczną mieszamy, a następnie zalewamy nią warzywa. Całość podsmażamy, aż brzegi frittaty lekko się zetną i przypieką.
5.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Pomidorki przekrawamy na pół i łączymy w misce z oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii. Mieszamy.
6.PODAJEMY FRITTATĘ:
Upieczoną frittatę wyjmujemy z piekarnika i nakrywamy z wierzchu ściereczką, by łatwiej odeszła od patelni. Brzegi frittaty delikatnie odkrawamy od patelni za pomocą noża.
Frittata z cukinią i szpinakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cukinię pokrojoną w półplasterki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko zmięknie i się zarumieni (powinna jednak pozostać chrupiąca). Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka wbijamy do miski i dokładnie rozmącamy za pomocą widelca, lekko napowietrzając masę. Dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy.

3

DODAJEMY SZPINAK

Do przesmażonych warzyw, pod sam koniec smażenia, dodajemy szpinak, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż jego liście zmniejszą swoją objętość.

4

SMAŻYMY I PIECZEMY FRITTATĘ

Odstawioną masę jajeczną mieszamy, a następnie zalewamy nią warzywa. Całość podsmażamy, aż brzegi frittaty lekko się zetną i przypieką.

5

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Pomidorki przekrawamy na pół i łączymy w misce z oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii. Mieszamy.

6

PODAJEMY FRITTATĘ

Upieczoną frittatę wyjmujemy z piekarnika i nakrywamy z wierzchu ściereczką, by łatwiej odeszła od patelni. Brzegi frittaty delikatnie odkrawamy od patelni za pomocą noża.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1511,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

377,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

22,5 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

22,7 g

Podobne przepisy