tom-car24.com.pl

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem

Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 50 g
chleb tostowy - 120 g
jajko - 2 szt.
masło - 60 g
mleko - 50 ml
olej - 1 l
natka pietruszki - 10 g
sos sojowy - 1 łyżka
mięso mielone wieprzowe - 500 g
limonka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
cebula dymka - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
imbir świeży - 20 g
marchew - 550 g
miód - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
chili płatki - 1 szczypta
sok z limonki - 40 ml
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE TOSTY OBIERAMY:
ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 CM.
2.MLEKO PODGRZEWAMY, AŻ:
będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba.
3.CZOSNEK OBIERAMY I:
kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
4.PIETRUSZKĘ MYJEMY, OSUSZAMY,:
listki obrywamy i drobno siekamy.
5.MIELONE MIĘSO WIEPRZOWE:
dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
6.Z MASY MIĘSNEJ:
można ulepić ok. 36 KLOPSIKÓW.
7.KAWAŁKI MASY NAJLEPIEJ:
odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki.
8.OBTACZAMY JE W:
bułce tartej.
9.MARCHEW NA SAŁATKĘ:
dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
10.MARCHEW MOŻNA OCZYWIŚCIE:
pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski.
11.DYMKI MYJEMY, OCZYSZCZAMY:
i kroimy pod kątem w cienkie krążki.
12.PAPRYCZKĘ CHILI POZBAWIAMY:
nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
13.IMBIR OBIERAMY I:
kroimy na jak najmniejsze kawałki.
14.KOLENDRĘ MYJEMY, OSUSZAMY,:
listki obrywamy i grubo siekamy.
15.PASKI MARCHEWKI MIESZAMY:
z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.
16.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
temperatury 80°C.
17.OLEJ DO SMAŻENIA:
podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor.
18.OSĄCZAMY Z TŁUSZCZU:
na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania.
19.CHRUPIĄCE KLOPSIKI UKŁADAMY:
na surówce z marchwi i podajemy.
Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE TOSTY OBIERAMY

ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 CM.

2

MLEKO PODGRZEWAMY, AŻ

będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba.

3

CZOSNEK OBIERAMY I

kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.

4

PIETRUSZKĘ MYJEMY, OSUSZAMY,

listki obrywamy i drobno siekamy.

5

MIELONE MIĘSO WIEPRZOWE

dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.

6

Z MASY MIĘSNEJ

można ulepić ok. 36 KLOPSIKÓW.

7

KAWAŁKI MASY NAJLEPIEJ

odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki.

8

OBTACZAMY JE W

bułce tartej.

9

MARCHEW NA SAŁATKĘ

dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

10

MARCHEW MOŻNA OCZYWIŚCIE

pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski.

11

DYMKI MYJEMY, OCZYSZCZAMY

i kroimy pod kątem w cienkie krążki.

12

PAPRYCZKĘ CHILI POZBAWIAMY

nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.

13

IMBIR OBIERAMY I

kroimy na jak najmniejsze kawałki.

14

KOLENDRĘ MYJEMY, OSUSZAMY,

listki obrywamy i grubo siekamy.

15

PASKI MARCHEWKI MIESZAMY

z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.

16

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

temperatury 80°C.

17

OLEJ DO SMAŻENIA

podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor.

18

OSĄCZAMY Z TŁUSZCZU

na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania.

19

CHRUPIĄCE KLOPSIKI UKŁADAMY

na surówce z marchwi i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10492,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1748,7 kcal

🥑

Tłuszcz

171,8 g

🌾

Węglowodany

34,2 g

🥬

Błonnik

23,7 g

💪

Białko

23,7 g

Podobne przepisy

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl