Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W misce łączymy mięso mielone, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, sos sojowy i ostrygowy, skórkę z limonki, jajka, panko i posiekaną kolendrę. Doprawiamy przyprawą w stylu azjatyckim oraz solą i pieprzem.
ZAWIJAMY SAKIEWKI
Każdy arkusz papieru ryżowego spryskujemy wodą lub zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, aż zmięknie i stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nakładamy czubatą łyżkę farszu. Zawijamy boki do środka i formujemy kwadratowe sakiewki. Sakiewki smarujemy olejem z obu stron i posypujemy mieszanką sezamów.
PIECZEMY SAKIEWKI
Sakiewki układamy w koszu airfryera, zachowując odstęp. Pieczemy w 190°C” przez około 12 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1579,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,8 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
40,2 g
Błonnik
1,3 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg wędzony na sianie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.