tom-car24.com.pl

Smażone kuleczki z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Smażone kuleczki z cukinii

Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 0,5 szt.
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 55 g
cukinia - 500 g
mąka pszenna - 85 g
olej - 1 l
oregano suszone - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 3 łyżki
ser feta - 100 g
grana padano - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
zagotowujemy wodę.
2.CUKINIĘ TRZEMY NA:
tarce o grubych oczkach i przekładamy na sito, które następnie zanurzamy we wrzącej wodzie na około 2 minuty.
3.WYJMUJEMY, ODCEDZAMY, A:
gdy cukinia lekko przestygnie dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
1 łyżkę oleju.
5.CEBULĘ DROBNO SIEKAMY,:
wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia.
6.PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ:
miski.
7.DODAJEMY CUKINIĘ, PIETRUSZKĘ,:
oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą.
8.CAŁOŚĆ MIESZAMY RAZEM:
do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
9.JEŚLI MASA JEST:
zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej.
10.CAŁOŚĆ CHŁODZIMY W:
lodówce przez około godzinę.
11.MĄKĘ MIESZAMY Z:
odrobiną soli i pieprzu.
12.ZE SCHŁODZONEJ MASY:
formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące.
13.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy olej.
14.PARTIAMI WKŁADAMY GOTOWE:
kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
15.USMAŻONE KULECZKI ODSĄCZAMY:
z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
16.
SERWUJEMY GORĄCE.:
Smażone kuleczki z cukinii

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

zagotowujemy wodę.

2

CUKINIĘ TRZEMY NA

tarce o grubych oczkach i przekładamy na sito, które następnie zanurzamy we wrzącej wodzie na około 2 minuty.

3

WYJMUJEMY, ODCEDZAMY, A

gdy cukinia lekko przestygnie dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

1 łyżkę oleju.

5

CEBULĘ DROBNO SIEKAMY,

wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia.

6

PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ

miski.

7

DODAJEMY CUKINIĘ, PIETRUSZKĘ,

oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY RAZEM

do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku.

9

JEŚLI MASA JEST

zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej.

10

CAŁOŚĆ CHŁODZIMY W

lodówce przez około godzinę.

11

MĄKĘ MIESZAMY Z

odrobiną soli i pieprzu.

12

ZE SCHŁODZONEJ MASY

formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące.

13

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy olej.

14

PARTIAMI WKŁADAMY GOTOWE

kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

15

USMAŻONE KULECZKI ODSĄCZAMY

z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.

16

SERWUJEMY GORĄCE.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1930,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

96,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5,9 g

🌾

Węglowodany

6,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Smażone kuleczki z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl