tom-car24.com.pl

Ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Ratatouille

Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 3 szt.
bakłażan - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
bulion warzywny - 150 ml
cukier - 1 szczypta
oliwki czarne - 50 g
wino czerwone - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 700 g
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY I:
kroimy na kawałki.
2.POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,:
osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
3.POMIDORY KROIMY W:
grubą kostkę.
4.CEBULĘ I CZOSNEK:
obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.
5.CUKINIĘ ORAZ BAKŁAŻANA:
kroimy w plasterki o grubości ok. 1 CM.
6.PODSMAŻAMY PORCJAMI NA:
odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
7.NA POZOSTAŁEJ ROZGRZANEJ:
oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i ziołami prowansalskimi.
9.DODAJEMY POMIDORY I:
dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
10.WLEWAMY WINO ORAZ:
bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.
11.DODAJEMY CUKINIĘ I:
bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. DODAJEMY OSĄCZONE: oliwki.
12.RATATOUILLE DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.
Ratatouille

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY I

kroimy na kawałki.

2

POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,

osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.

3

POMIDORY KROIMY W

grubą kostkę.

4

CEBULĘ I CZOSNEK

obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.

5

CUKINIĘ ORAZ BAKŁAŻANA

kroimy w plasterki o grubości ok. 1 CM.

6

PODSMAŻAMY PORCJAMI NA

odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

7

NA POZOSTAŁEJ ROZGRZANEJ

oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i ziołami prowansalskimi.

9

DODAJEMY POMIDORY I

dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.

10

WLEWAMY WINO ORAZ

bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.

11

DODAJEMY CUKINIĘ I

bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. DODAJEMY OSĄCZONE: oliwki.

12

RATATOUILLE DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1218,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

304,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy

Ratatouille - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl