tom-car24.com.pl

Sos cumberland • przepis • składniki • przygotowanie

Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Sos cumberland

Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

porzeczka czerwona - 350 g
cukier brązowy - 60 g
czerwone wino wytrawne - 150 ml
pomarańcza - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
korzeń chrzanu - 0,3 szt.
musztarda - 1,5 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PORZECZKI:
Porzeczki myjemy, usuwamy z nich szypułki i odsączamy z nadmiaru wody. Potem przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na ok. 40 minut.
2.PRZELEWAMY SOK:
Z garnka wybieramy połowę soku, który puściły porzeczki i wlewamy do naczynia (można go zużyć do herbat czy lemoniad).
3.GOTUJEMY PORZECZKI:
Garnek ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką przez 3-4 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia na 20 minut i ponownie gotujemy.
4.PRZECIERAMY KONFITURĘ:
Gotową konfiturę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i studzimy.
5.PRZYGOTOWUJEMY CYTRUSY:
Sparzamy pomarańcze i obieramy je ze skórek. Potem wyciskamy z nich sok i przelewamy przez sito do miski. Skórkę pozbawiamy białej warstwy wewnętrznej i kroimy w cienkie paski. Cytrynę także sparzamy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sito do miski.
6.GOTUJEMY WINO:
Do rondla wlewamy czerwone wino i dodajemy skórkę z pomarańczy oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż odparuje ¾ płynu. Wyłączamy kuchenkę.
7.ŁĄCZYMY KONFITURĘ Z CYTRUSAMI:
Konfiturę z porzeczki dodajemy do miski z cytrusowymi sokami.
8.ŚCIERAMY CHRZAN:
Chrzan myjemy i osuszamy, a potem obieramy go. Ścieramy do miski z konfiturą i mieszamy wszystko trzepaczką.
9.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Wlewamy zredukowane wino do miski i energicznie mieszamy.
10.DODAJEMY SÓL I MUSZTARDĘ:
Do miski dodajemy musztardę oraz sól i ponownie mieszamy, aż utworzy się gęsty sos. Gotowy sos odstawiamy do delikatnego przestygnięcia.
Sos cumberland

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PORZECZKI

Porzeczki myjemy, usuwamy z nich szypułki i odsączamy z nadmiaru wody. Potem przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na ok. 40 minut.

2

PRZELEWAMY SOK

Z garnka wybieramy połowę soku, który puściły porzeczki i wlewamy do naczynia (można go zużyć do herbat czy lemoniad).

3

GOTUJEMY PORZECZKI

Garnek ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką przez 3-4 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia na 20 minut i ponownie gotujemy.

4

PRZECIERAMY KONFITURĘ

Gotową konfiturę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i studzimy.

5

PRZYGOTOWUJEMY CYTRUSY

Sparzamy pomarańcze i obieramy je ze skórek. Potem wyciskamy z nich sok i przelewamy przez sito do miski. Skórkę pozbawiamy białej warstwy wewnętrznej i kroimy w cienkie paski. Cytrynę także sparzamy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sito do miski.

6

GOTUJEMY WINO

Do rondla wlewamy czerwone wino i dodajemy skórkę z pomarańczy oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż odparuje ¾ płynu. Wyłączamy kuchenkę.

7

ŁĄCZYMY KONFITURĘ Z CYTRUSAMI

Konfiturę z porzeczki dodajemy do miski z cytrusowymi sokami.

8

ŚCIERAMY CHRZAN

Chrzan myjemy i osuszamy, a potem obieramy go. Ścieramy do miski z konfiturą i mieszamy wszystko trzepaczką.

9

MIESZAMY SKŁADNIKI

Wlewamy zredukowane wino do miski i energicznie mieszamy.

10

DODAJEMY SÓL I MUSZTARDĘ

Do miski dodajemy musztardę oraz sól i ponownie mieszamy, aż utworzy się gęsty sos. Gotowy sos odstawiamy do delikatnego przestygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

751,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

52 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy

Sos cumberland - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl