tom-car24.com.pl

Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.

Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem

Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 80 g
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 60 ml
tymianek świeży - 1 łyżeczka
sól - 0,25 łyżeczki
pieprz biały - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY BAZĘ SOSU:
Do misy miksującej termorobota wlewamy bulion warzywny, po czym dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz tymianek.
2.EMULGUJEMY MASŁO:
Na pokrywie misy ustawiamy miseczkę i odważamy zimne masło, korzystając z wagi urządzenia. Masło odkładamy na bok.
3.SERWUJEMY SOS:
Sos podajemy od razu po przygotowaniu – najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do ryb lub grillowanych warzyw.
Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY BAZĘ SOSU

Do misy miksującej termorobota wlewamy bulion warzywny, po czym dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz tymianek.

2

EMULGUJEMY MASŁO

Na pokrywie misy ustawiamy miseczkę i odważamy zimne masło, korzystając z wagi urządzenia. Masło odkładamy na bok.

3

SERWUJEMY SOS

Sos podajemy od razu po przygotowaniu – najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do ryb lub grillowanych warzyw.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

614,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

122,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

0,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

0,2 g

Podobne przepisy