tom-car24.com.pl

Spanakopita - tort z fety i szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Spanakopita - tort z fety i szpinaku

Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwa z oliwek - 50 ml
jajko - 5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
mąka pszenna - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
mięta świeża - 12,5 g
ser feta - 300 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 750 g
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MĄKĘ, 4 ŁYŻKI:
oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody.
2.
FORMUJEMY KULĘ.
3.W GARNKU ZAGOTOWUJEMY:
wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.
4.SZPINAK DOBRZE MYJEMY,:
osączamy i grubo siekamy.
5.DYMKI KROIMY W:
krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
7.FETĘ KRUSZYMY. LIŚCIE MIĘTY OBRYWAMY:
i siekamy.
8.POZOSTAŁE JAJKA LEKKO:
roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.
9.CIASTO DZIELIMY NA:
6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 CM).
10.POŁOWĘ PLACKÓW UKŁADAMY:
w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry.
11.KAŻDY PLACEK SMARUJEMY:
cienko oliwą z oliwek.
12.NAKŁADAMY NADZIENIE SZPINAKOWE,:
przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie.
13.PLACKI PONOWNIE SMARUJEMY:
odrobiną oleju.
14.SPANAKOPITĘ PIECZEMY W:
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 MINUT, AŻ: będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy.
15.PODAJEMY POKROJONĄ NA:
kawałki na gorąco lub na zimno.
Spanakopita - tort z fety i szpinaku

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MĄKĘ, 4 ŁYŻKI

oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody.

2

FORMUJEMY KULĘ.

3

W GARNKU ZAGOTOWUJEMY

wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.

4

SZPINAK DOBRZE MYJEMY,

osączamy i grubo siekamy.

5

DYMKI KROIMY W

krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

7

FETĘ KRUSZYMY. LIŚCIE MIĘTY OBRYWAMY

i siekamy.

8

POZOSTAŁE JAJKA LEKKO

roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.

9

CIASTO DZIELIMY NA

6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 CM).

10

POŁOWĘ PLACKÓW UKŁADAMY

w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry.

11

KAŻDY PLACEK SMARUJEMY

cienko oliwą z oliwek.

12

NAKŁADAMY NADZIENIE SZPINAKOWE,

przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie.

13

PLACKI PONOWNIE SMARUJEMY

odrobiną oleju.

14

SPANAKOPITĘ PIECZEMY W

rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 MINUT, AŻ: będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy.

15

PODAJEMY POKROJONĄ NA

kawałki na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2973,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

32 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy