tom-car24.com.pl

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym

Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 300 ml
cukier - 90 g
masło - 100 g
mąka ziemniaczana - 120 g
olej - 150 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna tortowa - 500 g
biszkopty - 50 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
jabłko zielone - 1,2 kg
rodzynki - 70 g
sok z cytryny - 2 łyżki
żurawina suszona - 70 g
cynamon - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
cukier puder - 3 łyżki
cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko - 250 ml
śmietana 30% - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C robot wielofunkcyjny Strudel Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę (godzinę i 10 minut) w temperaturze pokojowej. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę. Biszkopty mielimy i stopniowo dodajemy do owoców, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję nadzienia. Doprawiamy cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Całość mieszamy. Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Pieczemy około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Sos Mleko i śmietankę doprowadzamy do zagotowania. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do miski stopniowo przelewamy gorące mleko i śmietankę. Sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, obserwujemy, jak zmienia się konsystencja (sos powinien być aksamitny). Nie doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Można podawać na ciepło i zimno. Jak podawać Strudel wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym i gałką lodów śmietankowych.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C robot wielofunkcyjny Strudel Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę (godzinę i 10 minut) w temperaturze pokojowej. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę. Biszkopty mielimy i stopniowo dodajemy do owoców, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję nadzienia. Doprawiamy cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Całość mieszamy. Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Pieczemy około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Sos Mleko i śmietankę doprowadzamy do zagotowania. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do miski stopniowo przelewamy gorące mleko i śmietankę. Sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, obserwujemy, jak zmienia się konsystencja (sos powinien być aksamitny). Nie doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Można podawać na ciepło i zimno. Jak podawać Strudel wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sosem waniliowym i gałką lodów śmietankowych.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5860,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1465,2 kcal

🥑

Tłuszcz

69,4 g

🌾

Węglowodany

189,7 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy