tom-car24.com.pl

Strudel z jabłkami i makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Strudel z jabłkami i makiem

Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
cukier puder - 50 g
cynamon - 0,25 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
jajko - 1 szt.
mak - 250 g
masło - 120 g
mleko - 200 ml
rodzynki - 50 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 300 g
mąka pszenna - 400 g
jabłko zielone - 750 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałego cukru, 70 g masła, jajka, mąki, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.STRUDEL NADZIEWAMY MAKIEM:
Rodzynki, mak, kwaśną śmietanę i cynamon mieszamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Roztapiamy pozostałe masło. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Cienko rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta (ok. 60 x 40 cm). Smarujemy odrobiną masła. Na cieście rozkładamy wzdłuż mieszankę z makiem, a następnie obkładamy plasterkami jabłek. Wąskie boki ciasta składamy i strudel zwijamy wzdłuż.
3.PIECZEMY STRUDEL:
Ciasto układamy w formie litery U na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Strudel smarujemy masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy masłem.
Strudel z jabłkami i makiem

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałego cukru, 70 g masła, jajka, mąki, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

STRUDEL NADZIEWAMY MAKIEM

Rodzynki, mak, kwaśną śmietanę i cynamon mieszamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Roztapiamy pozostałe masło. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Cienko rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta (ok. 60 x 40 cm). Smarujemy odrobiną masła. Na cieście rozkładamy wzdłuż mieszankę z makiem, a następnie obkładamy plasterkami jabłek. Wąskie boki ciasta składamy i strudel zwijamy wzdłuż.

3

PIECZEMY STRUDEL

Ciasto układamy w formie litery U na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Strudel smarujemy masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy masłem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5538 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

369,2 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

42,5 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy