tom-car24.com.pl

Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową • przepis • składniki • przygotowanie

Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.

Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową

Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 2 łyżki
jajko - 3 szt.
mąka pszenna tortowa - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
śmietana 30% - 50 ml
cukier - 30 g
mięta świeża - 2 g
sok z cytryny - 12,5 ml
woda - 50 ml
żurawina suszona - 250 g
cukier puder - 1 łyżka
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ:
Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU:
Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.
4.FORMUJEMY SUFLET:
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.
5.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ:
Na rozgrzanej patelnikarmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.
6.PODAJEMY SUFLET:
Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ

Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU

Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.

4

FORMUJEMY SUFLET

Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.

5

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ

Na rozgrzanej patelnikarmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.

6

PODAJEMY SUFLET

Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1939,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

484,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

99,9 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy